Visszaállítják a halálbüntetést? Sokat sejtető üzenetet küldött a köztársasági elnök kérése után a külügyminiszter Szerbiában

Újra szabályszerű lesz a halálbüntetés?

Lehet, hogy Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök javaslatát, amely szerint vissza kellene állítani a halálbüntetést Szerbiában, az állampolgárok többsége is támogatná egy esetleges népszavazás során, de

életbe léptetéséhez alkotmánymódosításra lenne szükség

– jelentette ki Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Pink Televízióban.

A szerb elnök szombaton beszélt arról, hogy a legsúlyosabb esetekben ismét be lehetne vezetni az országban a halálbüntetést.

Vučić azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy kiderült, a március 26-án, a dél-szerbiai Bor környékéről eltűnt kétéves kislányt a szóbeszédekkel ellentétben nem a szülei adták el, és nem is rabolták el, hanem a helyi vízművek dolgozói eIütötték, majd hołttestét egy szeméttelepre dobták ki, ahonnan végül eddig ismeretlen helyre szállították.

Az államfő szerint az ilyen bűncselekmények esetében indokolt lenne a halálbüntetés kiszabása.

Ivica Dačić, aki a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke is, úgy vélekedett, hogy

„az ilyen szörnyek felett ítélkezni kell (…), az átlagemberek bizonyosan a puszta kezükkel is meg tudnák őket f0jtani”.

Ahhoz viszont, hogy halálra ítéljék őket,

alkotmánymódosításra van szükség, ami hosszadalmas folyamat

– fűzte hozzá.

A halálbüntetés 1804 és 2002 között szerepelt a kiszabható ítéletek között a szerb büntető törvénykönyvben. Az utolsó halálos ítéletet 1992. február 14-én hajtották végre.

Utoljára 2001-ben született halálbüntetést kiszabó ítélet, ezt azonban később 40 évnyi letöltendő börtönbüntetésre módosították.

A halálbüntetést 2002-ben eltörölték, azóta a legsúlyosabb kiszabható ítélet 40 évig terjedő börtönbüntetés.

A büntetésük kétharmadának letelte után, azaz 26 év és 8 hónap börtönbüntetést követően az elítélteknek joguk van kérelmezni a feltételes szabadlábra helyezést, de mivel a büntető törvénykönyv változásai még csak 22 éve léptek életbe, egyelőre nem lehet tudni, hogyan járna el a bíróság a szabadonbocsátási kérelmek ügyében.

(MTI)

Valódi Hírek