Meghalt Szabó Eszter Ágnes

Nyugodjon békében!

Ötvennyolc éves korában elhunyt Szabó Eszter Ágnes képzőművész, iparművész. A halálhírét a Vízváros Facebook-oldalán Képes Gábor író jelentette be.

Szabó elsősorban a hímzéseiről volt híres, de porcelánokat is készített és táskákat is varrt. Legtöbben a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című hímzett falvédőjéről ismerték, amely internetes mémmé vált – írta a Telex.

Nagymamája inspirálta az alkotásban

Szabó Eszter Ágnest gyerekkora meghatározó élményei Tapolcához kötötték, ahol a nagymamája is élt. Zalai Imréné a környéken ismert szabász és varrónő volt, Szabót később ez inspirálta saját munkájában, amikor felnőttként a vidéki, hímzett falvédőkre emlékeztető munkákat készített.

Művészetében hangsúlyosan foglalkozott a nők szerepével

Drámatagozatos gimnáziumba járt, ahol kitanulta a varrónői és bőrdíszműves szakmát, majd később tanári és intermédia-művész diplomát is szerzett. Felnőttként a művészetében kiemelten foglalkozott a nőiséggel és a női szerepekkel kapcsolatos témákkal.

A képzőművészet mellett a magyar eat art műfaj egyik úttörője is volt, még a streamelés előtti időben kezdett el online főzős művészeti eseményeket közvetíteni. Később többször pop up-konyhákban főzött, sokat tett az étkezés ökológiai megközelítésének népszerűsítéséért – írták.

Megrendülten búcsúztak Szabó Eszter Ágnestől

„Most meg hirtelen itt maradtunk Szabó Eszter Ágnes nélkül. 58 éves volt.

Nagyon fog hiányozni, az is, ahogy Budapestért, a Vízivárosért, a közösségért aggódik.

Mikor, hol és mit nem vettünk észre? – adott gondolkodnivalót.

Nyugodj békében!”

– írta Képes Gábor.

(Víziváros/Facebook)

Valódi Hírek