Összeomlás: Bezuhanhat a belvárosi lakások értéke Orbánék durva rezsiemelése miatt

Mi lesz itt?

Rövid és hosszú távon is változásokat hoz a lakásárakra nézve a nemzetközi energiakrízis, és a rezsiszabályok változása, ennek eredményeként átértékelődhetnek a társasházakban működő irodák, lakáshotelek és orvosi rendelők is – olvasható az Ingatlan.com legújabb összefoglalójában.

„Azoknál a társasházaknál, amelyeknél egy központi mérőóra méri a gázfogyasztást, a kedvezményes rezsiköltség érdekében augusztus 15-ig a közös képviselőknek jelezniük kell, hogy az épületben hány lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség található”

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ez azért is fontos, mert a nagyvárosok belvárosaiban rengeteg iroda, orvosi rendelő vagy épp lakáshotel található. Ha ezek a vállalkozások jövőre már nem csökkentett áron kapják a gázt és az áramot, akkor az a belvárosi ingatlanárakat is átrajzolhatja – közölte Balogh László.

Az Ingatlan.com szakértője szerint érdekes kérdéseket vethet fel a belvárosi közgyűléseken, hogy melyik lakás milyen besorolásúnak számít a közműszolgáltató szemében, mert ha egy-egy fogyasztóról kiderül, hogy jogosulatlanul kapta olcsóbb áron a gázt, akkor a világpiaci ár másfélszeresét kell büntetésként kifizetni.

A szakértő szerint ha idén kifut a mikrovállalkozások rezsikedvezménye, az jelentősen csökkentheti a társasházakban működő lakásirodák, orvosi rendelők és lakáshotelek értékét. A jövedelemszerző tevékenység helyszíne ugyanis magasabb költségekkel lesz fenntartható.

Mint ismert: Gulyás Gergely a július 13-i kormányinfón jelentette be, hogy augusztustól hozzányúlnak a szent tehénnek számító rezsicsökkentéshez, amely ezentúl csak az állítólagos átlagfogyasztásig jár, azon felül sokszoros árat kell majd fizetni.

Az új rezsirendelet szerint a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett. Arról épp ma írtunk, hogy Orbánék hazudtak az „átlagfogyasztás” kiszámításával, így abba a nyaralókat, garázsokat, üresen álló házakat is beleszámolhatták, emiatt sokkal több embernek fog emelkedni a rezsije, mint amennyinek eredetileg ígérték.

Hazudtak Orbánék: Sokkal több magyart fog sújtani a rezsiemelés, mint amennyit ígértek

.

Valódi Hírek