Most érkezett: Az Orbán-kormány módosította a különleges földgázkészlet szabályait

Az adófizetőkre terhelték a költségeket.

A keletkező lyukat majd a magyarok „befoltozzák”

A nagyobb áramtermelő gázerőműveknek nem kell tagi hozzájárulást fizetniük a 2022-ben sebtében beszerzett különleges földgázkészlet fenntartásához, és a részben ezért, részben egyéb okok miatt keletkező lyukat

a magyar adófizetőknek kell állniuk 18,5 milliárd forint összegben

– írta a Portfolio a legfrissebb Magyar Közlönyben foglaltak alapján.

Kapcsolódó: Kezdhetnek aggódni a magyarok a rezsinövelés miatt: Közeleg az ezerforintos gázár

Az új szabályozások részleteiről

Jelezték, az új Közlönyben rengeteg olyan kormánydöntést jelent meg, amely a nagyobb gázerőműveket, illetve a rezsivédelmi szabályrendszert, és ezekből adódóan a költségvetést is érinti. A portál összefoglalta, mit is jelentenek a gyakorlatban az új szabályozások:

  • a 65/2024. (III. 28.) kormányrendelet belenyúlt a 2022 nyarán, rendkívül magas áron beszerzett, irdatlan méretű veszteséget tovább görgető, különleges földgázkészlet szabályrendszerébe. A módosítás azt takarja, hogy a készlet fenntartásához szükséges tagi hozzájárulás nem vonatkozik „a villamosenergia-termelői engedéllyel rendelkező, 50 MW és annál nagyobb teljesítményű, elsődleges energiaforrásként földgázt használó erőművek által villamosenergia-termelés céljára felhasznált földgáz mennyiségére”. Vagyis a nagyobb gázerőműveket mentesítette a kormány a tagi hozzájárulás alól, amelynek szerepe van az alábbi költségvetési döntésben is.
  • A 72/2024. (III. 28.) kormányrendelet szerint a jövőben nem kell normatív, illetve biztonsági olajkészletet tartaniuk a meghatározott 50 MW feletti teljesítményű, elsődlegesen földgáztüzelésű erőműveknek.
  • Az 1076/2024. (III. 28.) kormányhatározat a különleges földgázkészlet fenntartásához kapcsolódó pénzügyi intézkedésről szól. Részben a készlet fenntartásáról szóló fenti szabályok, részben a rezsivédelmi szolgáltatásról szóló szabályok miatt arra hívja fel Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy az idei költségvetés terhére 14 milliárd, a jövő évi költségvetés terhére további 4,5 milliárd forintot csoportosítson át a „különleges földgázkészlet után fizetendő tagi hozzájárulással nem fedezett kiadásainak ellentételezése céljából” – írták.
Valódi Hírek