Mire készülnek Orbánék? Sebtiben belenyúltak a magyar földgázrendeletbe

Eközben a különleges földgázkészletet is megtartják.

Megjelent a kormányrendelet a hazai földgázkitermelés gyorsításáról, miszerint összesen

13 beruházás minősítettek kiemeltek közérdekűvé.

Ez egyrészt a hatósági eljárások gyorsítására szolgál, másrészt az érintett települések több száz ingatlanával kapcsolatban a jövőben az „építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye” minősítés történik – írta a hvg.hu.

Eredetileg március 1-ig kellett volna dönteni a különleges földgázkészletről, ennek hiányában 5 napja volt a kormánynak rendelkezni az eladásról. Egyik határidőt sem sikerült betartani, egyelőre úgy tűnik,

megtartják a 740 millió köbméternyi gázt,

amit hitelből vettek.

A rendelet szerint az új határidő 2024. január 31-e, ha nem születik döntés, 2024. február végéig el kell adni a készletet.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendeletben több módosítást is végrehajtott a kormány, többek között bővült a kiemelt személyek listája, akik egészségügyi ellátásra jogosultak a Honvédkórházban, de a közúti árufuvarozók és személyszállításban résztvevő gépkocsivezetők, valamint az árukísérők napidíja is nőtt. A belföldi napidíj-átalányt megháromszorozták, 3000-ről 9000 forintra emelték. A nemzetközi fuvarozók napidíja 60 euróról 85 euróra nőtt.

Valódi Hírek