Ez most komoly? Hiába szórtak el tízmilliókat a fideszes propagandára, „csak” a lényeg nem klappol

A fideszes propaganda Lengyelországnak és Franciaországnak is nekiment.

Bődületes fideszes propaganda miatt folynak el a magyarok tízmilliói

Körülbelül 40–43 millió forintba került a Megafon legújabb akciója, amellyel – igyekezvén az Orbán-kormány malmára hajtani a vizet – egy Facebook-videóban riogatják a népet a háborúval.

A Fidesz kedvenc propagandistája, Bohár Dániel látható a képsorokon, miközben „a háborúpárti balos politikusokat” emlegeti. Mint mondta, utóbbiakat el kell zavarni Európa éléről (sic!)

Arról is szót ejtett a videóban, hogy – szerintük – Lengyelországban agresszívan vette át a vezetést az új kormány. Bohár szemöldöke felszökött, miközben arról beszélt, hogy NATO-katonák vannak az orosz– ukrán fegyveres konfliktusban az ukránok oldalán.

A lakmusz.hu az akció költségeit firtató cikkében kitért arra is, hogy utóbbi megjelenéséig összesen 10 megafonos megmondóember 29 hirdetett videóját azonosították be a témával összefüggésben.

Ezekre az elmúlt három hétben a már említett 40–43 millió forintot költhette a Megafon a Facebookon – részletezték, hozzátéve, hogy a videókban nagyjából ugyanazokról a témákról esik szó, például, hogy

  • Emmanuel Macron francia elnök NATO-katonákat küldene Ukrajnába harcolni,
  • vagy hogy Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint már vannak is NATO-katonák Ukrajnában.

Lengyelországról

Mint ismert, Lengyelországban Donald Tusk új, Európa-párti kormánya jelentős átalakításokat kezdeményezett, többek között a média területén is.

Tusk december közepén közölte, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az ugyanis csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges. Ismert ugyanis, hogy a tavaly év végi kormányváltásig a magyarhoz hasonló propaganda folyt az úgynevezett „közszolgálati” csatornákon.

Bejelentését rövidesen felmentések kísérték, a kormányfő a titkosszolgálatok vezetői között is mazsolázott, miközben a korrupcióellenes hatóság vezetőjét is leváltotta.

Tusk közmédia elleni fellépése bizonyára „szíven ütötte” az Orbán-kormányt. Ráadásul éppen a minap érkezett hír arról, hogy elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a jogszabályt, amely többek között a sajtószabadságot, a média sokszínűségét, valamint a szerkesztői szabadságot garantálná a közösség tagállamaiban.

A szabályozás szerint a közszolgálati médiának függetlennek kell lennie mindenféle politikai érdektől. A médiaszolgáltatóknak a rendelet hatályba lépése után be kell jelenteniük az állami reklámbevételek teljes éves összegét, illetve a hatóságoktól és harmadik országoktól kapott forrásokat is.

A tagállamok közül mellesleg egyedül Magyarország szavazott nemmel a jogszabályra.

Oroszország megsértette Lengyelország légterét

Egy orosz rakéta és egy manőverező robotrepülőgép megsértette a lengyel légteret, amikor Oroszország március 24-re virradó éjszaka légicsapást mért Ukrajnára.

A légtérsértésre vonatkozó információkat a Lengyel Fegyveres Erők Hadműveleti Parancsnoksága is megerősítette közleményében.

Mint közölték, a lengyel légteret 4 óra 23 perckor megsértette egy orosz repülőgépről indított rakéta.

Az információk szerint a rakéta a lublini vajdasághoz tartozó Oserdów falu közelében lépett be a lengyel légtérbe, ahol azt 39 másodpercig észlelték, majd visszatért Ukrajnába.

Kapcsolódó: Orosz rakéta sértette meg Lengyelország légterét

Orbán háborúzna Brüsszel ellen, nem csak a fideszes propaganda szerint

„Régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív, szuverenista és keresztény alapokon álló erők az Európai Unióban meghatározóvá váljanak”

hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Hunyadi János-díjának átadásán március 21-én.

Mindeközben levelet írt az újrázását ünneplő Vlagyimir Putyinnak. Mint kifejtette, örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés „kölcsönös tiszteleten” (sic!) alapul, amely lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is.

Kapcsolódó: Orbán Viktor váratlanul levelet írt Vlagyimir Putyinnak

A magyar kormányfő biztosította az orosz elnököt, hogy „hazánk készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására” (sic!!!) a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban.

És miközben Orbán Viktor hajbókol egy agresszornak, utóbbi atomcsapással fenyegette meg Franciaországot.

Oroszország ugyanis kilátásba helyezte a Párizs elleni csapás lehetőségét. Minderről Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának alelnöke beszélt a francia BFM TV-nek.

(Bohár Dániel – Riporter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek