Ennek nem lesz jó vége: Orbán Viktor bejelentette, háborút kell indítani Brüsszel ellen

Ismét beszédet mondott a szélsőjobboldali miniszterelnök.

„Régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív, szuverenista és keresztény alapokon álló erők az Európai Unióban meghatározóvá váljanak”

– hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Hunyadi János-díjának átadásán szerdán.

El fogják zavarni őket a „történelem szemétdombjára”

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség pártalapítványának rendezvényén elmondott beszédében Orbán elárulta: a liberálisokkal folytatott vitában nem a Soros György-féle birodalom, és nem a brüsszeli bürokraták, hanem a nemzetek fognak győzni. A nyílt társadalom eszménye nem vert gyökeret Közép-Európában – rögzítette.

„El fogjuk őket küldeni oda, ahova valók, a történelem szemétdombjára,

ahogy a kommunistákat is elzavartuk”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki azt már nem részletezte, miként „zavarták el a kommunistákat”.

Ki jelent valódi veszélyt a szabadságra?

Azzal összefüggésben, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány első alkalommal adományozott Hunyadi János-díját Ryszard Antoni Legutko professzor, lengyel európai parlamenti képviselő kapta, Orbán arra hívta fel a figyelmet, hogy a díjazott az Európai Unió működésének vizsgálatakor „felfedezte a politikai egyeduralomra való törekvés kritikus jegyeit”.

Orbán szerint beazonosította, hogy „a progresszív liberálisok ellenségesek minden másképpen gondolkodóval szemben”. Rámutatott, hogy

olyanokká váltak, mint a kommunisták, és valódi veszélyt jelentenek a szabadságra,

„mert a saját utópikus lázálmaikat próbálják megvalósítani” – mondta Orbán.

Orbán az európai embereket képviseli?

Orbán szerint „az Európai Unióban a progresszív liberálisokat nem érdekli az európai ember”. Hozzátette Orbán, őket csak a saját eszméjük érdeklik. Ha az eszmék megvalósításának az az ára, hogy le kell építeni az európai ipart és a mezőgazdaságot, megteszik. Ha pedig az, hogy illegális migrációval eltörlik Európa kulturális múltját, akkor azt is meg fogják tenni – állította a miniszterelnök.

„Mi nem az eszméket, hanem az európai embereket képviseljük”

– jelentette ki.

Óriási veszélyek leselkednek ránk Orbán szerint

Szavai szerint 2004-ben, az uniós csatlakozáskor „azt éreztük, hogy megérkeztünk és hazatértünk. Azt gondoltuk, hogy az unió a gyarapodás letéteményese és a nemzeti függetlenségünk garanciája lesz”. Orbán közölte ugyanakkor, ahogy Ryszard Antoni Legutko már korábban felismerte:

  • „a liberalizmus képviselői a szuverenitás felszámolására,
  • a nemzeti hatáskörök minél teljesebb elvételére,
  • és a közösség politikai diktátumokkal történő irányítására törekednek”.

„Akikkel vitatkozunk, valójában fel akarnak bennünket számolni”

– vélekedett a miniszterelnök.

Először érzi, hogy nincs egyedül

Azonban – ismételte Orbán – a liberálisokkal folytatott vitában nem a Soros György-féle birodalom, és nem a brüsszeli bürokraták, hanem a nemzetek fognak győzni.

Azt is mondta: a nemzetállamokban gondolkodó britek uniós kilépését követően a szuverenitás képviselete a Közép-Európaikra maradt.

Hozzátette: lengyelek és magyarok szuverenitási ügyében mindig egyetértettek.

„Először érzem hosszú évtizedek után, hogy a szuverenista közép-európaiak nincsenek egyedül”

– mondta Orbán, hozzátéve: „forrongás és mozgolódás van” a német gazdák körében, ahogy Franciaországban és Portugáliában is, továbbá pár hónap alatt meghatározóak lettek a nemzetközi konzervatív szuverenista erők Hollandiában is. Európa életjelet ad, védekezik és hallatja a hangját – fűzte hozzá a kormányfő.

„Régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív, szuverenista és keresztény alapokon álló erők az Európai Unióban meghatározóvá váljanak”

– osztotta meg felismerését.

A „rabszolgaságba vezető út”

Orbán azt mondta, miután Ryszard Antoni Legutko felismerte a kommunizmus mintázatait a progresszív liberalizmusban, nem tartotta meg magának, hanem nyíltan beszélt arról.

„Vagyis nemcsak egy nagyszerű koponyát és egy aktív embert köszöntünk, hanem egy bátor embert is, mert az, hogy valaki a ’90-es években a liberalizmusban rejlő önkényuralmi tendenciáról beszélt, nagy bátorságot igényelt. Szeretnénk köszönetet mondani önnek, amiért a munkásságával hozzájárult a magyarok szabadságához is”

– mondta.

Ryszard Antoni Legutko beszédében többek között kijelentette: az európai értékek és a szabadság „fenyegetés alatt állnak, és védelmet igényelnek”. Hozzátette: „a demokrácia és a szabadság hanyatlik az Európai Unióban”.

„A keresztényellenes reflex az uniós tudat lényeges alkotóelemévé vált. Az európai projekt azt jelenti, hogy a politikai hatalmat a tagállamoktól az EU intézményeire ruházzák át. Az integrációpártiak az európai kulturális örökséget megtagadják, az ellene felszólalókat elhallgattatják vagy zaklatják”

– állította.

Kijelentette: a baloldal monopolizálta az Európai Uniót, és politikai nagyvállalattá alakította.

„Régiónk országai számára ez a rabszolgaságba vezető út”

– fogalmazott Ryszard Antoni Legutko.

Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója elmondta: a díjat a nemzetállamok önállóságát tiszteletben tartó európai együttműködés elősegítéséért, a liberális demokráciák totalitariánus vonásainak „filozófiai igényű leleplezéséért”, valamint a több évtizedes közéleti és tudományos munkájáért, továbbá az Európai Parlamentben a keresztény értékek, a szabadság és függetlenség eszméjének állhatatos képviseletéért ítélte oda a lengyel EP-képviselőnek.

A Polgári Magyarországért Alapítvány által 2023-ban alapított Hunyadi János-díjat első alkalommal adták át Brüsszelben. A nemzetközi kitüntetést azon kiemelkedő teljesítmények elismerésére hozták létre, amelyek fókuszában az európai nemzetek szabadságának és függetlenségének védelme, valamint a kontinens népeit összekapcsoló egyetemes keresztény kultúra tudatos felvállalása áll – közölték.

(Orbán Viktor/Facebook / MTI)

Valódi Hírek