Orosz rakéta sértette meg Lengyelország légterét

Az információkat megerősítették.

Egy orosz rakéta és egy manőverező robotrepülőgép megsértette a lengyel légteret, amikor Oroszország március 24-re virradó éjszaka légicsapást mért Ukrajnára – írta az Ukrainska Pravda. A légtérsértésre vonatkozó információkat a Lengyel Fegyveres Erők Hadműveleti Parancsnoksága is megerősítette közleményében.

A lengyel hadműveleti parancsnokság közlése szerint

a lengyel légteret 4 óra 23 perckor megsértette egy orosz repülőgépről indított rakéta.

Az információk szerint a rakéta a lublini vajdasághoz tartozó Oserdów falu közelében lépett be a lengyel légtérbe, ahol 39 másodpercig észlelték, majd visszatért Ukrajnába.

Térkép: Google Maps / Forrás: telex.hu

A robotrepülőgépet a lengyel katonai radarrendszerek folyamatosan nyomon követték, amíg a rakéta a lengyel légtérben tartózkodott. A közlés szerint minden, az ország biztonságához szükséges lépést megtettek, amelynek során

lengyel és NATO-szövetséges gépek is felszálltak.

„Ismertük a repülési útvonalát, és egyértelmű volt, hogy ez az objektum nem fog mélyen behatolni országunkba”

– közölte Jacek Goryszewski alezredes, a lengyel fegyveres erők szóvivője.

Vasárnap reggel 5 óra után egy másik eset is történt. Észlelték, hogy

a lengyel légtérbe belépett egy időre egy orosz manőverező robotrepülőgép.

Lengyelország hadvezetése mindkét incidensről értesített Andrzej Duda elnököt, és az ország katonai szövetségeseit is tájékoztatták.

Emlékezetes, 2023. december 29-én történt egy hasonló incidens a lublini vajdaságban, amikor egy rakéta kevesebb mint három percig tartózkodott Lengyelország területén. Március 23-ról 24-re virradó éjszaka az ukrán légvédelmi erők 18 orosz rakétát és 25 Shahed-drónt lőttek le, amikor az orosz erők Kijevet és Lviv környékét támadták.

(pravda.com.ua / telex.hu nyomán)

Valódi Hírek