Kirobbant a botrány: Orbán Viktor kormánya akadályozza a magyarok béremelését

Az EU segítségét kérik Orbánék miatt.

Nemzetközi segítséget kér a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) az európai minimálbér-irányelv átültetésének betartatásához, miután a kormány egyelőre semmibe veszi a kötelezettségét – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A magyar kormány úgy tesz, mintha minden rendben lenne

Azt írták: a témában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésén ezúttal sem történt semmilyen előrelépés. A MASZSZ elnöke az európai háromoldalú szociális csúcskonferencián tartott beszédében

felhívta az EU-s vezetők figyelmét a hazai átültetés elmaradásának veszélyeire.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke közölte: felháborító, hogy az európai minimálbér-irányelv átültetésének ügyében úgy tesz a kormány, mintha minden rendben lenne, holott ez egyáltalán nem igaz. Az összegzés – és egyben javaslat –, amelyet a döntéshozók az átültetés ügyében kész tényként, a kormány elvégzett munkájaként tálalnak, még csak meg sem közelíti az EU-s elvárást – hangsúlyozta.

Hozzátette, ahogy azt a szövetség korábban is közölte, tagszervezeteit is felháborította az a minősíthetetlen szakmai tartalom, amelyet a kormány ebben a témában már nem először tesz eléjük. Annak ellenére, hogy a szakszervezetek időközben valós szakmai javaslatok tucatját küldték el az illetékeseknek, a napokban tartott VKF-ülésen a kormányoldal ismét a korábban is élesen kritizált tartalommal készült.

A kormányzat nem tesz eleget jogi kötelezettségeinek

A MASZSZ elnöke kiemelte: a dokumentumban továbbra sincs nyoma a VKF ülésein korábban többször – nem csak szakszervezeti oldalról – kifejtett elvárásoknak.

„Egészen ironikus, hogy az irányelv célja éppen a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek hatékony bevonása a folyamatba, ám ennek már most, az első lépésben sem sikerül megfelelni”

– húzta alá a szervezet elnöke, hozzátéve, a szövetség az újabb kudarcos egyeztetést követően megerősítette:

a kormány megtagadja, de legalábbis próbálja ügyesen kikerülni az átültetést, miközben jogi kötelezettsége végrehajtani azt.

Konkrét javaslatokat tettek le az asztalra

A szervezet konkrét, átfogó szakmai javaslatokat fogalmazott meg az irányelv bevezetéséhez szükséges alapvető feltételekre vonatkozóan:

  • a nemzetközi elvárásnak megfelelően szükségesnek tartják a szakszervezetek megerősítését,
  • jogaik biztosítását,
  • az ágazati kollektív szerződések megkötésének ösztönzését,
  • a közbeszerzésekben, állami támogatásokból való részesülés szociális kötöttségének garanciáját,
  • valamint a munkaügyi ellenőrzések bővítését is.

A magyar kormány nem partner

Zlati Róbert a napokban Brüsszelben az Európai Háromoldalú Szociális Csúcson elmondott beszédében hangsúlyozta: a Magyar Szakszervezeti Szövetség célja az uniós intézményekkel együttműködésben

Európa szociális arcának megerősítése.

Mivel az európai minimálbér-irányelv előírásszerű átültetésének akadályozásával a magyar kormány egyértelművé tette, hogy ebben nem partner, az elnök a nemzetközi fórumon is kijelentette:

„Elfogadhatatlan, hogy a tagállami kormányok figyelmen kívül hagyják a szociális kérdésekben elért eredményeket.”

Az európai intézményeknek e vívmányok megalkotásán túl az átültetési folyamatban is aktívan részt kell vállalniuk – mondta az elnök utalva a magyar helyzetre.

(piacésprofit.hu nyomán)

Valódi Hírek