Megvan a kormány új célpontja: Ráizzították Tokajra a pezsgőkirályt, mindent bekebeleznek Orbánék

Már mindent megvettek.

Nem elég, hogy a NER vállalkozói már mindent megvettek Tokajban, az állami támogatásokból fejlesztenek. Több mint 10 milliárd forintot osztott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. Tokaj „fejlesztésére”.

Az odaítélt egyedi támogatások jelentős részét Kreinbacher József pezsgőkirály cége és Szabadics Zoltán, a Balatoni Hajózási Zrt. vezetőjének cége kapja – írta meg a 24.hu.

Minden pénzt megért

Tavaly novemberben Rogán Antal beszélt arról, hogy

„Tokajból kell prémium turisztikai brandet csinálni”.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Koncz Zsófia pedig 2023 nyarán történelmi léptékű fejlesztéseket jelentett be. Koncz szerint

„építészeti kincsek újulnak meg, valóságos ékszerdobozzá varázsolva a várost”.

A Kisfaludy 2030 attrakciófejlesztés címén 3,5 milliárd forint közpénzt ítélt meg a Főtér Investment Kft.-nek. A cég a Főtér Menedzsment Zrt.-hez tartozik, amelynek három tulajdonosa Kovács Tamás Gyula, Szabadics Zoltán és Szabadics Attila.

Szabadics Zoltán cégei az állami közbeszerzések gyakori nyertesei. Szennyvízcsatorna- és útépítési feladatokat látnak el, és Mészáros Lőrinc rendszeres konzorciumi partnerei. A vállalkozó évek óta a turizmusfejlesztési támogatások nyertesei közé tartozik,

több milliárd forintos támogatást zsebeltek már be cégei.

Szabadics egyúttal 2022-től az állami Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke és a Pannon Egyetem kuratóriumának tagja.

Megújul a főtér és környéke

Lebontják az egykori Skála áruház épületét, a főutca huszonöt éve lerakott járdáit és útburkolatait 800 méter hosszan felújítják. Renoválják a Városháza főhomlokzatát és a járási hivatal főutcai palotahomlokzatát.

A felújítás érinti az Aranysas fogadót is, amely a város első fogadóépülete volt. A fogadó udvarán nemrég több száz éves leleteket találtak. Megújul a fogadóhoz tartozó kültéri rendezvényparkként működő rész és az áruház mögötti tér is.

Az Aranysast Kreinbacher József újíthatja fel: erre a projektjére is több milliárdos állami támogatást, pontosan 3,493 milliárd forintot ítéltek meg. Az Arany Sas Fogadó Kft.-t csak tavaly tavasszal alapította meg.

A Tokaji Írótábor helyszínét is kipofozzák. Az irodalmi találkozó székhelyeként szolgáló épület egykori lakószárnyában apartmanokat alakítanak ki, hogy egész évben nyitva tartó vendégházat működtessenek.

A közel 2600 négyzetméteres ZÁKÓ Ház – az egykori Degenfeld palota – épületét is felújítják.

Orbán Ráhel és Tiborcz István is feltűnt

Tokajban a közelmúltban Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István is meglátta a lehetőséget.

2023 júniusában beszámoltunk arról, hogy 273 millió forintért 34 hektárnyi szőlőt „vásárolt” Orbán Ráhel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Tokaj-Hegyalján bizonyos Kántor Andrea Erzsébettől. Az üzletet Ráhel nevében szeretett férje, Tiborcz István bonyolította le.

Az eladó sem átlagember: Kántor Andrea korábban annak a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Szárhegy Kft.) volt a társtulajdonosa és ügyvezetője, amelyik Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a résztulajdonában állt.

Megírtuk, hogy a miniszterelnök vejéhez tartozó cég, a BDPST Group tavaly márciusban megszerezte a Patricius Borház Zrt. 100 százalékos tulajdonát Tokaj-Hegyalján. A környéken egyébként több részesedése is van Tiborcz Istvánnak.

Valódi Hírek