Olyan hideg tört be az országba, hogy kétségbeesett lépésre kényszerültek a gazdák (+fotó)

Kemény mínuszokat mértek hajnalban.

Szinte az egész országban fagyott, a szerda hajnalihoz hasonló erősségű fagy azonban már könnyen kárt tehet a virágzó gyümölcsösökben.

Hajnalban többfelé alakult mínusz 5 Celsius-fok körül a hőmérséklet, sőt, a fagyzugokban -6, -7 fok is előfordult – írta meg az idokep.hu. Ennek a virágzó gyümölcsfák biztos nem örültek. Egy ilyen mértékű fagy ugyanis már könnyen károsíthatja a virágokat, ezáltal

a terméshozam jelentős csökkenéséhez vezethet.

Az elmúlt napok fagyos éjszakái – így a szerda hajnali mínuszok is – a gyümölcstermesztőket fagyvédelmi intézkedések alkalmazására késztették. Volt, aki füstöléssel próbálta megóvni a termést. Ezt a módszert leginkább szélcsendes éjszakákon lehet alkalmazni, amilyen az elmúlt éjjel is volt.

Závodon füstöléssel óvták a termést. Fotó: Jordáki Áron / idokep.hu

Örkényben fagyvédelmi öntözést alkalmaztak. Ilyenkor egy erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel, és megvédi az erősebb fagytól a növényeket.

A leghidegebb ezúttal a Homokhátságokon fordult elő: Kakucson -6,3 fokot mértek. A rendszeresen hidegrekordokkal szolgáló Zabar most „csak” a dobogó negyedik fokára került.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek