Készülhet Orbán: Váratlanul Magyarországra érkeznek az EU vezetői

Üzentek a miniszterelnöknek.

Július 18-án rendezik meg az Európai Politikai Közösség negyedik csúcstalálkozóját Angliában, a Blenheim-palotában. A csúcstalálkozót Ukrajna szempontjából kiemelt időpontban tartják, ugyanis a nyáron tovább fokozódhatnak a harctéri események. Az orosz–ukrán háborún kívül a találkozón szó lesz az illegális bevándorlás ügyének kezeléséről is. Az eseménnyel kapcsolatban Orbán Viktornak is üzent az Európai Tanács elnöke.

Miről tárgyalnak?

A találkozón szóba kerül a további együttműködés mikéntje az illegális bevándorlás jelentette, a kontinens egészét érintő „hatalmas kihívás” kérdésében, és bármely más olyan ügy is napirendre kerülhet, amelyet a részvevő országok szeretnének megvitatni – közölték.

„Az Egyesült Királyság az Európai Politikai Közösség július 18-i ülésén mintegy 50 európai vezetővel fog találkozni, hogy megvitassák az olyan közös kihívásokat, mint Ukrajna és az illegális migráció”

írta az X-en az Egyesült Királyság brüsszeli képviselete.

Orbánnak is üzentek

Charles Michel közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést a találkozóról, amelyben kitért az Európai Politikai Közösség találkozójára, valamint egy másikra is, amelyet november elején tartanak Magyarországon. Bejegyzésében a magyar miniszterelnököt is megszólította.

„Várakozással tekintünk a július 18-án az Egyesült Királyságban és november 7-8-án

Magyarországon megrendezésre kerülő Európai Politikai Közösségi találkozók elé.

Két nagy lehetőség az érdemi megbeszélésekre, mivel ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe a stabilitás, a biztonság, az energia és a migráció terén”

– írta az Európai Tanács elnöke az X-en.

A Downing Street keddi közleményében emlékeztetett, az EPC előző három csúcstalálkozója jelentős mértékben elősegítette Európa egységesítését az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben, emellett hozzájárult az energiaellátási biztonság erősítését célzó európai együttműködés megteremtéséhez és az illegális bevándorlás problémájának kezeléséhez is.

Az EPC-t 2022-ben hozták létre európai országok politikai-stratégiai kérdésekkel foglalkozó egyeztető és együttműködési fórumaként.

Mint megírtuk, Orbán szerdán Brüsszelbe repült, hogy csütörtökön részt vegyen az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján. A találkozó részleteiről Havasi Bertalan számolt be az MTI-nek. Orbán sajtófőnöke közölte, az atomcsúcs után a kormányfő részt vesz az Európai Tanács kétnapos ülésén is, amelynek legfontosabb témái ezúttal az ukrajnai háború, a biztonság és védelem, a közel-keleti válság, az EU bővítése, a migráció és az európai mezőgazdaság helyzete lesznek.

Megírtuk, hogy Orbán Viktor március 15-e alkalmából Budapesten a Múzeumkertben mondott beszédet. A miniszterelnök amellett, hogy megfenyegette az ellenzéket – vagyis mindenkit, aki nem a Fidesszel szimpatizál – Brüsszel elfoglalásáról is beszélt. Talán utóbbiról is kérdezik majd az EU képviselői az „utcai harcos” kormányfőt.

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek