Több ezer embert bocsájtanak el, ám nem tudni, a magyar üzemet hogyan érinti a döntés.
A hatékonyságnövelés jegyében külön cégbe szervezi a jégkrémgyártást az Unilever. A brit multinak Magyarországon Veszprémben van jégkrémgyára, itt egyebek mellett Magnum jégkrémeket gyártanak.
Az átszervezéstől 800 millió eurós költségcsökkentést vár a vállalat 2025 végéig,
ez 7500 munkavállaló leépítésével fog járni
– írta meg a Reuters.
Magyarországot is érinti a döntés
Az Unilever vezérigazgatói posztját tavaly októberben vette át Hein Schumacher. A brit multi cégvezetője már akkor arról beszélt, hogy egyszerűsíteni kívánja az üzletvitelt. Elődje, Alan Jope ugyanis hagyta, hogy a vállalat portfóliója több mint 400 terméket tartalmazzon.
Ezért aztán nem tudtak a legjövedelmezőbb termékekre koncentrálni. A szétválasztási tevékenység azonnal elkezdődik, a folyamat lezárása 2025 végére várható. A részletekről a későbbiekre ígértek tájékoztatást.
Schumacher azt is említette korábban, hogy
„nem fog visszarettenni” a munkavállalók létszámleépítésétől sem.
Az átszervezés nagy valószínűséggel a magyar leányvállalatot, az Unilever Magyarországot is érinti. A cég 1991 óta van jelen Magyarországon, Nyírbátorban és Veszprémben működik gyára. A veszprémi (Algida) jégkrémgyárban még a tengerentúlra is gyártanak Magnum jégkrémeket.
Nyírbátorban a háztartás-vegyipari gyárban folyékony mosó- és tisztítószereket, fertőtlenítőket és öblítőket gyártanak.
Az Unilever Magyarország több mint 1300 embert foglalkoztat.
(Kiemelt képünkön Ács Tamás, az Unilever Magyarország igazgatója)