Furcsát lépett Orbán helyettese: Eszelős törvényével borzolja a kedélyeket Semjén Zsolt

Semjén törölné Táncsics Mihály és Kossuth Lajos egykori börtönének műemléki védettségét.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy egészen furcsa törvényjavaslatot nyújtott be március 12-én az Országgyűlésnek. Orbán Viktor helyettese ezek alapján azt szorgalmazza, hogy töröljék Táncsics Mihály és Kossuth Lajos egykori börtönének műemléki védettségét.

„A Budapest I. kerület 6546 helyrajzi számú ingatlan törlésre kerül

a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő, műemléki védelem alatt álló építmények és építményegyüttesek köréből”

– olvasható a Semjén által benyújtott „javaslatban”, amelyről elsőként a 24.hu számolt be.

Az említett helyrajzi szám a Várnegyed kiemelt részén található Táncsics Mihály utca 9. alatti egykori József-kaszárnyát jelenti, amely leginkább Kossuth Lajos és Táncsics Mihály börtöneként vált a magyar történelem szerves részévé.

Tehát Orbán Viktorék kormánya ezt történelmi jelentőségű épületet akarja levetetni a védettségi listáról, ezzel szabad utat engedve a műemlékvédelmi alapelveken túlmutató átalakításoknak, bontásoknak.

A törvényjavaslatban

semmivel sem indokolták meg a védettség megszüntetését.

A lap kiemelte, az ügyben egyetlen józan megoldás elképzelhető, az, hogy a régészeti munkák folytatásához a jelenleg álló évszázados falak egy részének bontására van szükség, feláldozva őket egy középkori vagy kora újkori struktúra felszínre hozásáért. Az indítványt kedden tárgyalja az Országgyűlés.

Mint írták, az ügyben kérdésekkel fordultak a Miniszterelnökséghez, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé, azonban egyelőre nem kaptak válaszokat.

Táncsics Mihály utca / Forrás: pestbuda.hu

Valódi Hírek