Matolcsyék nem állnak le: Gigabírságot küldtek Mészáros Lőrinc mamutbankjának

Idén nem ez az első büntetésük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bizalmi vagyonkezelő ügyfelek banki átvilágítását áttekintő témavizsgálata nyomán 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra. Az Erste Bankot figyelmeztetésben részesítette.

A vizsgálat megállapította, hogy az MBH Bank ügyfél-átvilágítási tevékenysége során nem járt el körültekintően. Több esetben, ismétlődő jelleggel nem tartotta naprakészen az üzleti kapcsolatok céljára, tervezett jellegére vonatkozó információkat.

A bizalmi vagyonkezelő ügyfelek esetében a vagyonkezelési szerződés megkötését követően minden ahhoz kapcsolódó új alszámla megnyitása újabb célt és jelleget ad a vagyonkezelő és a számlavezető közti üzleti kapcsolatnak.

Ezeket alapvetően csak az adott bizalmi vagyonkezelési szerződésből lehet megismerni. A bank több esetben is mulasztott a mögöttes bizalmi vagyonkezelői szerződések tartalmának megismerésével kapcsolatban. Az MBH Bank

nem teljesítette haladéktalanul a pénzmosásgyanús tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét sem.

Az Erste Bank a belső kockázatértékelésében a bizalmi vagyonkezelői tevékenységhez magas kockázati besorolást társított. Azonban az ügyfél-átvilágítási intézkedéseit nem igazította hozzá, a kockázat detektálásakor pedig nem alkalmazott fokozott ügyfél-átvilágítást.

A bank korábbi hiányosságait még a vizsgálat során javította, elmaradt intézkedéseit pedig pótolta – írta a jegybank a közleményében.

Az MNB 2024. június 30. és 2024. augusztus 31. közötti határnapokkal kötelezte az MBH Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére. Ezenkívül arra, hogy a hitelintézet – a vezető testületei által megtárgyalt – belső ellenőri jelentésben számoljon be ezek teljesítéséről.

A felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az MBH Bankra

a megállapított problémák miatt.

Az Erste Bank esetében – mivel a bank a feltárt hiányosságokat az érintett bizalmi vagyonkezelő ügyfelek esetében javította – nem tartották szükségesnek más intézkedés vagy felügyeleti bírság kiszabását. Így mindössze figyelmeztetésben részesítették a hitelintézetet.

(MTI)

Valódi Hírek