Újabb iskolát akarnak tönkretenni Pintérék: Egy Fidesz mellett kampányoló pap is érintett

Beindult az úthenger: egyre több iskola van a célkeresztben.

A Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogát is átvennék az államtól. Az általános iskolára az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) tenné rá a kezét – írta meg a 444.hu.

Hétfőn szülői fórumot tartottak, amelyen ismertették, mit „ajánl” az egyház ilyen esetben. Elmondták, hogy szerintük hogyan alakulna át az iskola működése, ha ők lennének a fenntartók, és kinek van beleszólása abba, hogy valóban átkerül-e a katolikusokhoz a Jókai.

A fórumot kötelező volt megtartani: a jelen lévő

tankerületi igazgató és az intézmény vezetője azonban nem véleményezhetik az elhangzottakat.

A fenntartóváltásról a szülők szavazhatnak: az összes szülő több mint felének támogatnia kell a váltás, azaz nemcsak azoknál kell a többség, akik szavaznak majd.

Megosztó plébános az iskola körül

Bár a fórumon nem beszélt, jelen volt Pajor András plébános. A pap a közéletben is ismert:

nyíltan kampányol a Fidesz mellett a Facebookon vagy épp a Pesti Srácoknál.

Ha a katolikusok megszerzik az iskolát, András atya megkerülhetetlenné válik: a plébános

„részt vesz az iskola életében, de az igazgatóétól szigorúan elkülönült jogkörrel rendelkezik, nem ugráltathatják egymást, szabályozzák, hogy melyikük mit tehet és kinek kivel kell egyeztetnie”

– idézte a 444 a szülői fórum jegyzőkönyvét.

Az évnyitón, évzárón, fontosabb ünnepeken is jelen van, „maximum mond egy beszédet” – hangzott el az EKIF részéről.

Pajor atya nem rejti véka alá a véleményét, a pedagógussztrájk alatt is aktív volt. Márpedig a Jókai tanárai is részt vettek a demonstráción, így jobb, ha tudják, hogy mire készülhetnek.

Fotó: Pajor András atya / Facebook

Nem ez az egyetlen veszélyben lévő iskola

Beszámoltunk arról, hogy eddig 60 középiskolával kapcsolatban érkezett fenntartóváltási kérelem a Belügyminisztériumhoz. Úgy tűnik, ahogy az egyetemeket alapítványokba szervezték ki,

a gimnáziumok esetében is ez a terv.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium volt az első, amely – 2023 márciusában – az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetemhez (ÓE) került. Az Óbudai Egyetem belendült: a Szinyei után több középiskolát is átvenne.

Valódi Hírek