Úgy zuhan a forint árfolyama, mintha nem lenne holnap: Az EU-ban nekimentek Orbánéknak

Betelt a pohár. Köhög a forint.

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága beperli az Európai Bizottságot a Magyarországnak még tavaly felszabadított, több mint 10 milliárd eurós kohéziós forrás felszabadítása miatt. Ennek hírére úgy zuhan a forint árfolyama, mintha nem lenne holnap.

Az elinduló pernek elhúzódó hatásai lehetnek a magyar EU-s pénzek folyósítására, ez pedig

a forint árfolyamára is negatív hatással lehet, már rövid távon is.

A délelőtti forintesés után volt egy kis visszaerősödés, de most újra 396 körül jár az euró jegyzése a bankközi piacon.

Az euró és a forint árfolyamának alakulása kedden. Forrás: portfolio.hu

Az euró és a forint árfolyamának alakulása kedden. Forrás: portfolio.hu

A Nyugati Fényen mi is megírtuk, hogy decemberben az Európai Bizottság feloldotta a kohéziós források kifizetését. Úgy ítélték meg, hogy az igazságügyi reform feltételeinek a magyar kormány eleget tett, ugyanakkor a jogállamisági eljárás miatt még mindig visszatart 6,35 milliárd eurónyi uniós forrást. Azért, mert nem teljesült az eljárás lezárásához szükséges 17 feltétel.

Orbán Viktor kormányának egy éve volt ezen feltételek teljesítésére, az uniós végrehajtó-testületet azonban egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy ez bekövetkezett volna. Azt írták, az Európai Bizottság ennek hiányában végezte el az új értékelését, és a friss jelentéséből kiderült:

még számos pontnál vár lépéseket a magyar kabinettől.

Az EP értékelése szerint a biztosi kollégium úgy ítélt oda több mint 10 milliárd eurót Magyarországnak, hogy a nemzeti hatóságok nem hajtották végre maradéktalanul a cserébe elvárt igazságügyi reformot.

(portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek