Kitálalt a méltatlanul kirúgott egyetemi oktató: Súlyos tényeket osztott meg az orosz milliárdos fiáról

Hajrá Magyarország!

Mint ismert, óriási botrányt váltott ki a Corvinus Egyetemen történt vizsgabotrány, amikor egy befolyásosnak mondott család elérte az egyetem vezetőségénél, hogy gyerekük mégis levizsgázhasson, holott a vizsgára bocsátás feltételeit sem teljesítette. Az ügynek csupán egy áldozata lett: az oktató, aki tiltakozott az egyetem eljárása ellen, de hiába kezdeményezett etikai eljárást az ügyben, ezt az egyetem vezetősége másodfokon elutasította.

Ismét megszólalt a kirúgott oktató

Az ügyben végül senkit sem marasztaltak el, kizárólag Ádám Zoltánt, az egyetemet védeni próbáló oktatót, akit novemberben az intézmény azonnali hatállyal el is bocsátott állásából. Ádám Zoltán sokáig nem akarta felfedni, melyik családról is van szó, majd miután a napokban nyilvánosságra került, hogy a hallgató apja az ország egyik leggazdagabb embere,

az orosz–magyar kettős állampolgárságú Rahimkulov Timur,

már az oktató is megerősítette az erre vonatkozó információkat.

Kapcsolódó: Észbontó: Orosz milliárdos fia miatt rúghatták ki a Corvinus oktatóját, Ádám Zoltánt

„Továbbra sem a hallgató vezetéknevét tartom az ügy kulcsmozzanatának, de úgy gondolom, hogy ez is része a történetnek, ami ma már

nemcsak egy egyetemi ügy, hanem a magyar közállapotok egyik lakmuszpapírja”

– mutatott rá a Jelennek adott interjújában Ádám Zoltán.

Ádám Zoltánra nyomást helyeztek

Ádám arról is beszélt, hogy az említett hallgató anyja kétszer is bement az egyetemre, ahol a lépcsőházban megállította, és azt követelte tőle, vizsgáztassa le a gyerekét, annak ellenére, hogy korábban vizsgát sem tett és a szükséges feladatokat sem teljesítette.

A dékán kérésére Ádám Zoltán egy levélben is leírta neki, ha akarna, sem tudna kivételt tenni a diákkal, mert az egyetemi szabályok szerint így nem vizsgázhat le. Később maga Rahimkulov Timur is bekapcsolódott az ügybe: a Magyarország húsz leggazdagabbjai között számontartott milliárdos, MOL-részvényes a dékánnak és a rektornak is írt, és már Ádám Zoltán alkalmasságát, óráinak színvonalát is megkérdőjelezte.

Ekkor indult el az egyetem belső ügymenete, amelynek során az intézmény vezetői megpróbáltak nyomást gyakorolni a docensre, hogy mégis engedje levizsgázni a „befolyásos” szülői háttérrel bíró hallgatót.

Végül „sikeresen” levizsgázott a hallgató, csak Ádámot rúgták ki

„A dékán és a rektorhelyettes azt találta ki, hogy

a hallgató hazudjon a másik dékánnak benyújtandó méltányossági engedélykérelemben”

– mondta Ádám Zoltán, hozzátéve: azt javasolták, a hallgató majd mondja azt, hogy valamilyen technikai okból nem tudta beadni a kvízt. A dékán később úgy döntött, inkább maga fogja levizsgáztatni a diákot, a vizsga pedig „meglepő módon” sikerült is.

„Nincs olyan szabályrendszer és nincs olyan egyetemi ethosz, amelynek alapján elfogadható lenne az, amit a rektor és a vezetőtársai ebben az ügyben tettek”

– közölte a menesztett oktató.

„Ma mindenki úgy tudja, hogy a Corvinus az az egyetem, ahol egy befolyásos üzletember gyereke

akkor is levizsgázhatott, ha nem teljesítette a vizsgára bocsátás feltételeit”

– jegyezte meg.

Valódi Hírek