Mit művelnek Orbánék? Szijjártó elkotyogta, miért sietett az USA-ba a miniszterelnök

Komoly tárgyalások következnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elárulta, miről folytat tárgyalásokat Orbán Viktor és Donald Trump Floridában.

Orbán és Trump találkozójának két igazán fontos napirendi pontja lesz: az első kérdés, hogy miként lehet újra békét teremteni Európában. A második pedig az, hogyan lehet majd visszatérni a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokban

“arra a magasságra, ahol ezek a kétoldalú kapcsolatok Trump elnök úr első elnöki ciklusa alatt voltak”

– mondta el az atv.hu-nak a miniszter.

Szijjártó úgy látja:

„mára világossá vált, hogy az európai béketeremtésnek és

a magyar–amerikai kapcsolatok javításának is Donald Trump a neve”.

Mint megírtuk, a New York Times egy hete értesült arról, hogy a magyar kormányfő március elején négyszemközt találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel. A tervek szerint pénteken kerül sor a találkozóra Trump floridai Mar-a-Lago nevű birtokán.

Az amerikai lap információi szerint a közelgő találkozót a magyar miniszterelnök kezdeményezte. Kiemelik, hogy Orbán már régóta szövetségese Trumpnak, és szoros kapcsolatokat ápol a Republikánus Párt populista jobbszárnyával. Hozzátették, hogy Trump gyakran dicséri Orbánt a gyűléseken mondott beszédeiben.

Ez persze fordítva is igaz: Orbán legutóbb az évértékelő beszédében említette meg Trumpot. Azt mondta, „nem akar beleszólni” más ország belügyeibe, de azért

„nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”.

Nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de megteszi

A magyar kormányfő azt állította, hogy nem akar más ország belügyeibe beleszólni. Nem kell hosszan gondolkodnunk ahhoz, hogy eszünkbe jussanak az ellenpéldák.

Megírtuk, hogy 2020 novemberében A magyar befolyás Szlovénia és Észak-Macedónia belügyeibe a médiatulajdonokon keresztül címmel tartott vitát Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén.

Orbán neve akkor azért is merült fel az ülésen, mert Észak-Macedónia volt miniszterelnöke, a Vlagyimir Putyin orosz elnök hívének számító és korrupció miatt börtönre ítélt Nikola Gruevszki a magyar kormány támogatásának köszönhetően Magyarországon kapott menekültstátuszt.

Azzal az indokkal védekezett, hogy ha hazájában letartóztatták volna, veszélybe került volna az élete.

Hasonlóan érdekes momentum volt, amikor a régi–új szlovák kormányfő, Robert Fico érdekében kampányolt Szijjártó Péter. Ez is azt bizonyítja: „nem szól bele” az Orbán-kormány más országok belügyeibe…

Valódi Hírek