Szijjártó nagyon kiakadt: Orbán minisztere az állami rádióból szólította fel a NATO-t (+videó)

Rémisztő veszélyekről beszélt.

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A „háborús pszichózis”-ról

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Európa „továbbra is háborús pszichózisban szenved”, utalva Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába.

A miniszter az állami rádióban arról magyarázott, hogy az elmúlt két évben „az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott”, azaz „az Oroszország elleni szankciók nem működnek”, és „a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak”.

„Minél tovább tart az orosz–ukrán háború, annál közelebb kerülhet hozzánk

»az a rémisztő veszély, amelyet harmadik világháborúnak lehet nevezni«”

– riogatott a rádióban a tárcavezető.

A nyugat-európaiak először csak sisakokat, majd lőszereket, kézifegyvereket, harckocsikat, rakétákat küldtek Ukrajnának, ezek után nem csoda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek – mondta.

„Ez teljesen szembemegy az eddigi közös döntésekkel”

– állította, majd kifejtette: a NATO-tagországok két éve hoztak egy döntést, amely szerint a NATO nem hadviselő fél, és mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért. Azok a nyugati politikusok, akik csapatok küldéséről beszélnek, ezt a NATO-döntést sértik meg – figyelmeztetett Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter helyretette a NATO-t

Azt mondta: Magyarország álláspontja az, hogy sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajnába, az emberéleteket „csak tűzszünettel” és „béketárgyalásokkal lehet megmenteni”.

Hozzátette: a NATO védelmi szövetség, és „nem dolga megtámadni senkit”. Szijjártó felelőtlennek és veszélyesek nevezte egyes nyugat-európai politikusok kijelentéseit, „mert egy ilyen pattanásig feszült helyzetben egy felelőtlen mondat világszintű tragédiává, biztonsági kihívássá alakulhat”. A legfontosabb, hogy mindenki térjen vissza „a józan ész talajára”, és tartózkodjon az olyan nyilatkozatoktól, amelyek eszkalálhatják a háborút – szólított fel.

Szijjártó Oroszországnak drukkol

A miniszter megállapította: minél tovább tart a háború, annál többen halnak meg, és annál rosszabb lesz Ukrajnának.

„Hónapok óta hallom, hogy a csatatéren az ukránok kivívnak egy olyan pozíciót, amelyből jobb helyzetből kezdhetnek tárgyalásokat. Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy

ez a forgatókönyv megbukott, az idő Oroszország oldalán áll”

– jelentette ki.

Kapcsolódó: Szijjártó Péter nagyon rossz érzékkel posztolt: A világ Navalnij temetésére figyelt, miközben ő csevegett

A visegrádi négyekről

Szijjártó szerint megnyugtató, hogy az európai politikusok többsége Macron nyilatkozata után világossá tette, nem fognak katonákat küldeni Ukrajnába. A balti államok harcias álláspontja nem újdonság, de megnyugtató, hogy az amerikai elnök sem a csapatok küldése mellett foglalt állást – fűzte hozzá.

Kitért rá, hogy a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) keddi találkozóján mind a négy ország miniszterelnöke világossá tette: nem kívánnak szárazföldi csapatokat küldeni Ukrajnába. Igaz, hogy a béke kérdését másként ítélik meg, de mind a négy ország és kormány számára világos, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése miatt előnyös a visegrádi együttműködés – mondta.

„Az illegális migrációval, az energiaellátás szuverenitásával, a mezőgazdaság fejlődésével kapcsolatban az érdekek egybeesnek, és azokat közösen eredményesebben tudják megvédeni”

– jegyezte meg.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI)

Valódi Hírek