Kirobbant az újabb ped0filbotrány: Öt kislány ellen követett el hátborzongató bűncselekményeket egy pap

Sz. atya legfiatalabb áldozata 9 éves volt.

Sz. atya több mint tíz éven keresztül tevékenykedett „hitoktatóként” egyházi óvodákban, iskolákban, valamint két gyermekvédelmi központ lelki vezetője is volt. A vád szerint rendszeresen zaklatta a hozzá tartozó lakásotthonokban élő 12-16 éves kislányokat, és az áthelyezéseik után is folytatta az ellenük elkövetett sze*uális bűncselekményeket, még akár az iskolában is – derült ki a 444 birtokába került vádiratból.

Öt áldozatnál bizonyították a bűncselekmények elkövetését

Az RTL Híradó információi szerint Sz. atya legfiatalabb áldozata 9 éves volt. Az esetre tavaly derült fény, amikor a rendőrségi nyomozás végén február közepén megtörtént a vádemelés. Ezután a Hajdúdorogi Főegyházmegye közlemény adott ki arról, hogy ősszel már szolgálaton kívül helyezték Sz. atyát, és papjaiknak gyermekvédelmi képzéseket indítottak.

A rendőrségi nyomozás eredményeként öt áldozatnál sikerült bizonyítani a sze*uális erőszak vagy sze*uális kényszerítés tényét, amelyeket a pap hatalmi pozícióját kihasználva követett el. Az esetek között több év is eltelhetett, de a vádirat azt írta, Sz. atya hasonló módszereket alkalmazott valamennyi zaklatása során.

Kapcsolódó: Perintfalvi Rita: Remélem, hogy az öt kislányt molesztáló Sz. atya soha többet nem szívhat az Isten szabad ege alatt levegőt!

Dermesztő dolgokról ír a vádirat

A vádirat részletesen ír az Sz. atya által elkövetett bűncselekményekről, kitérve arra, hogy a pap próbálkozott a lányokkal, beleértve a megérintésüket, a sze*uális tartalmú megjegyzéseket, de az online zaklatást is alkalmazta. Az első próbálkozása a 2010-es éves elején történt, amikor a pap egy 12-13 kislányt környékezett meg.

Miután a kislány elmúlt 14 éves, kollégiumba került, de Sz. atya ide is követte.

„Felment a kiskorú sértett kollégiumi szobájába. Mikor négyszemközt voltak, dicsérte őt, beszélgetés közben az ágyon közel ült hozzá, úgy, hogy testéhez hozzáérjen. Eközben több ízben megfogta a combját is, azonban [a lány] felszólította őt, hogy ne csinálja ezt, mert szól a nevelőnek”

idézte 444 a vádiratban foglaltakat.

Az első feljelentés 2022-ben született az akkor majdnem 15 éves harmadik lány ügyében. A vádirat szerint az iskolai folyosón

„osztálytársaival beszélgetve a táskáját az ott lévő cipőtartóra tette, és abban a telefontöltőjét kezdte el keresni. Megállt mellette [a vádlott], jobb kezével átölelte a vállát, melyen a kiskorú sértett nagyon meglepődött, ezért mozdulni sem mert. Majd a vádlott a jobb kezével a kiskorú sértett hátát végigsimította, melynek során derekát, fenekét is megfogta, megsimogatta.

Ezt a vele egy társaságban lévő [lány] is észlelte, szólni azonban egyikőjük sem mert. Majd a sértett elindult a tanterem felé, így akadályozva meg a cselekmény folytatását. A vádlott korábban is bizalmasan viselkedett a kiskorú sértettel a tanteremben vagy a könyvtárban. Óra közben vagy után felállította őt és szorosan átölelte, mely a sértettben ellenérzést keltett. Máskor ott akarta marasztalni az óra után, hogy beszélgessenek, azonban a kiskorú sértett mindig talált ürügyet, hogy miért nem maradhat ott.”

Az egyházmegye először mindent tagadott

Sz. atya zaklatásai miatt több áldozat is a rendőrséghez fordult. Ugyan az egyházmegye először még nem erősítette meg, de a vádiratból kiderült: öt esetben sikerült bizonyítani a sze*uális bűncselekményeket. Az áldozatok szülei közül többen is jelezték,

az egyház vezetése nem tett megfelelő óvintézkedéseket, hogy a pap ne folytathassa a zaklató tevékenységét (!).

Nem nyilatkoztak a sajtónak az ügyben

A papot sze*uális erőszak és sze*uális kényszerítés vádjával perelik, a vád alapján 12 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást kaphat, valamint véglegesen eltilthatják a kiskorúakkal való kapcsolatfelvételtől. A sértetteket képviselő ügyvéd a Szabad Európának azt mondta: Sz. atya továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat. A görögkatolikus egyház vezetése nem nyilatkozott a sajtónak az ügyben.

(24.hu nyomán)

(Címlapkép: Hajdúdorogi Főegyházmegye/Facebook)

Valódi Hírek