Tisztítószert szórtak a gyerekek reggelijére egy óvodában, mert azt hitték porcukor: Öten kórházba kerültek

Az ügyben vizsgálatot indítottak.

A pilisborosjenői Mesevölgy Óvodában három óvodai csoportban tisztítószer került a gyermekek ételébe porcukor helyett – közölte honlapján az önkormányzat pénteken. Tömöri Balázs, a Pest vármegyei település polgármestere az MTI-nek elmondta:

öt gyerek kórházba került, de már elhagyták az intézményt.

Közölte: Belső vizsgálatot rendeltek el az ügyben, emellett két hivatal is vizsgálódik.

Az eset csütörtökön történt. Az egyik pedagógus észrevette a tévedést, amelyről értesítette a többi kollégáját, ezért csak egy csoportot, abból is öt gyereket érintett közvetlenül – olvasható a honlapon.

Azt írták: az óvoda vezetése úgy döntött, hogy mentőt hívnak. A mentőorvos kikérdezte a gyerekeket, akik elmondták, amikor megkóstolták az ételüket, a csípős íze miatt azonnal kiköpték. Ez azonban nem volt egyértelmű, emiatt egy gyermeket a mentők beszállítottak, négy szülő pedig maga vitte be kórházba gyermekét – tették hozzá.

A polgármester elmondta: mind az öt érintett gyermek kórházi ellenőrzés alá került, és

a megfigyelés után péntek reggel el is hagyhatták az egészségügyi intézményt.

Tömöri Balázs szerint az esetnél amellett, hogy mulasztás is történt, – amelynek vizsgálata folyamatban van –, az is közrejátszott, hogy az óvoda három csoportszobával való bővítése, a főzőkonyha modernizálása jelenleg is tart. Mint mondta, emiatt konyha nem minden épületben működik, amely az óvoda személyzetét „logisztikai kihívásokkal szembesíti” már hónapok óta, és ez „felborította a szokásos napi rutint”.

A polgármester jelenlegi információja szerint annak, aki átvitte az ételt, a kezébe kerülhetett egy fel nem címkézett mosóporos zacskó, és azt hitte, hogy az porcukor.

Tömöri Balázs közölte:

az intézményvezető belső vizsgálatot rendelt el,

de emellett vizsgálja az intézményt az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal és a népegészségügyi hivatal is.

„Várjuk a vizsgálat eredményeit, és a szükséges lépéseket az intézmény vezetése ezek alapján fogja megtenni”

– mondta a polgármester.

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek