Lassan kiürül a badacsonytomaji városháza: Rabosították a dolgozók nagy részét

Itt kell élned, hogy elhidd.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) február elején gyanúsítotti kihallgatásra hívta be a badacsonytomaji önkormányzat dolgozóinak nagy részét. Az adónyomozók

tucatnyi városházi alkalmazottat idéztek be a veszprémi központba, akiket rögtön rabosítottak is

– tudta meg a 24.hu.

Hartai Béla, Badacsonytomaj korábbi alpolgármestere a portálnak megerősítette az értesülést. Elmondta, hogy az alkalmazottakat a tóparti sétányon álló műemléképület, a Tátika felújítására elnyert uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt indult vizsgálat keretében hallgatták ki.

A polgármester kötött szerződést a most letartóztatott alkalmazottakkal

A volt alpolgármester szerint az érintettekkel Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László kötött a 2,4 milliárd forintos turisztikai fejlesztési támogatás terhére fejenként egymillió forint körüli összegekről szóló szerződést az előző önkormányzati választás előtti időszakban.

Azt is elmondta: az önkormányzat ügyvédje kapott megbízást arra, hogy a meggyanúsított alkalmazottakat képviselje a büntetőügyben.

A városban hatalmas visszhangot váltott ki a NAV lépése, ugyanis a beidézett majd rabosított dolgozók nagy része a településen élő idősebb, családos nő.

Hartai nemrég jelentette be, hogy júniusban polgármester-jelöltként indul az önkormányzati választáson.

Badacsonytomaj a „zűrös ügyek” városa

A Balaton-parti településen az elmúlt években több országos érdeklődést kiváltott mutyi is történt.

Mint írtuk, 2020-ban az akkori alpolgármester, Hartai feldarabolta és eladta azt a kiváló helyen fekvő telket, amit turisztikai fejlesztés céljára kapott jutányos áron az önkormányzattól még megválasztása előtt.

Hartai azt ígérte, hogy 2022-ig pincesort épít a területre, és szerződésben vállalta, hogy ha nem valósul meg a beruházás, az önkormányzat visszaveheti tőle az ingatlant, sőt kötbért is fizet.

A 2020-ban is élő szerződés azonban nem akadályozta meg abban, hogy májusban fejlesztés nélkül is eladja a területet, ahol egyetlen kapavágás sem történt.

A 2,4 milliárdos biznisz

Krisztin N. László sem maradt el kollégája mögött. Beszámoltunk arról, hogy Badacsonytomaj 2018-ban kapott pénzt arra, hogy az egykori Tátika étterem ’60-as évekből származó, nemrégiben műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt felújítsa.

A pályázati kiírás szerint a fejlesztéssel két év alatt, 2020 őszére kellett volna elkészülni, csakhogy a munkálatok annyira megcsúsztak, hogy még 2022. elején is csak a bontási munkáknál tartott a beruházás, azóta pedig le is állt.

A projekt miatt először a Közbeszerzési Döntőbizottság marasztalta el az önkormányzatot. A 2020-as határozat 6 millió forintos pénzbüntetést szabott ki az önkormányzatra, mert Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a település jegyzőjének és több városházi alkalmazottnak

milliós nagyságrendű összegeket

fizetett ki projektmenedzsment címén, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzser-cége.

Valódi Hírek