Vészjósló bejelentést tett Ursula von der Leyen a háborúról: Európa fokozza a készültséget

Erre készülhetünk a közeljövőben.

A háború talán nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra. Képesnek kell lenni megvédeni az európai érdekeket és értékeket a védelmi kapacitás megerősítése által – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Fegyverkeznek az uniós tagállamok?

Von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének az „Európai biztonság és védelem megerősítéséről” tartott vitáján kijelentette:

„sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit”.

„Az elmúlt években sok európai illúzió szertefoszlott. Közöttük az az illúzió, hogy a béke állandó

– fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

Hangsúlyozta, Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának kifejlesztésére és gyártására. Biztosítania kell azt a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt, amelyre a jövőben szüksége lehet.

A következő öt évben meg kell erősíteni az európai védelmi ipari kapacitást – jelentette ki.

Csökkenteni kell Európa stratégiai függőségét olyan kritikus területeken, mint az energia, a kulcsfontosságú technológiák, a gazdasági kapacitások és a védelem. Európa az innovációra is összpontosítani fog, hogy biztosítsa előnyét azon új technológiák terén, amelyeket szerte a világon alkalmaznak a különböző konfliktusokban – sorolta.

Felpörgetnék a hadiipart

Kijelentette: Európának

„a korábbinál többet kell költenie, jobban kell költenie” védelemre,

noha már nagy lépéseket tett a védelmi ipari és gyártási kapacitások növelése terén. A megnövelt finanszírozás lehetővé teszi, hogy Európa nagyjából megkettőzze a lőszergyártást, 2025 végére évi kétmillió lövedékre – mondta.

Kijelentette: ideje beszélgetést kezdeni arról, hogy az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó hasznot katonai felszerelések közös vásárlására használják fel Ukrajna számára.

Tájékoztatása szerint az EU védelmi innovációs hivatalt hoz létre Kijevben, amely – szavai szerint – még közelebb hozza Ukrajnát Európához. Lehetővé téve, hogy minden tagállam támaszkodjon Ukrajna harctéri tapasztalatára és szakértelmére a védelmi ipari innováció terén.

A védelembe való befektetés azt jelenti, hogy Európa felelősséget vállal saját biztonságáért – tette hozzá.

A Fidesz gyorsítaná a Nyugat-Balkán államainak integrációját

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy Európának stabilitásra, békére és prosperitásra van szüksége.

„Támogatjuk a közös védelempolitikát, valamint az európai védelmi ipar megerősítését elősegítő kezdeményezéseket”

– fogalmazott az EP-képviselő, majd hozzátette: ez az Európai Unió Tanácsának élén júliusban kezdődő, féléves magyar elnökségnek is prioritása lesz.

A Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítása az EU alapvető stratégiai érdeke – magyarázta.

Kijelentette: Magyarország a béke pártján áll és határozottan kiáll amellett, hogy a háborús retorika és a fegyverszállítások helyett béketárgyalások útján minél hamarabb véget kell vetni a szomszédságban zajló pusztításnak.

A Jobbik-Konzervatívok szerint nem támaszkodhatunk csak a NATO-ra

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok EP-képviselője a vita során elmondott felszólalásában kijelentette: noha a NATO továbbra is szavatolja a biztonságot,

Európának meg kell mutatnia, hogy egyedül is képes megvédeni saját népeit,

kultúráját, értékeit. Ennek – mint kiemelte – előfeltétele a tagállami és uniós szintű jogi keretek megteremtése egy európai hadsereg létrehozására. Mindezt harmonizált és integrált védelmi ipar létrehozása mellett, közös katonai kezdeményezések és programok mentén.

Az EP-képviselő kiemelte: az Európai Bizottságnak a következő ciklus során legfőbb prioritásként kell kezelnie az európai védelem megerősítését. Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Ursula von der Leyen elnök közös uniós hadsereg, benne légierő és haditengerészet létrehozását, valamint a tagállami titkosszolgálatok összehangolását tervezi.

Mindez létfontosságú az európai védelem szempontjából. Különös tekintettel az európai területen elkövetett kibertámadások, célzott gyilkosságok és hibrid támadások jelentette orosz beavatkozásra – tette hozzá.

(MTI)

Valódi Hírek