DK: Budapesti polgármestereink csatlakoznak a főváros kezdeményezéséhez a családon belüli erőszak visszaszorításáért

Bősz Anett, a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettese és László Imre, Újbuda polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

Szerda reggel sajtótájékoztatót tartott Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció humán területekért felelős főpolgármester-helyettese és László Imre, Újbuda polgármestere.

Bősz Anett megosztotta: várhatóan a nap folyamán elfogadja a Fővárosi Közgyűlés egy, a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében készített stratégiát.

Mint rámutatott: az elmúlt évek tapasztalatai szerint az áldozatok elvesztették azt a képességüket, hogy segítséget tudjanak kérni. Egyre kevésbé tudatosak a bántalmazottak abban, hogy méltók a segítségre. Emellett a magyar kormány kommunikációja sem segít a helyzeten – részletezte Bősz Anett.

A DK fővárosi polgármesterei csatlakoztak a kezdeményezéshez

Hangsúlyozta: fontos, hogy olyan hálózat jöjjön létre – amelyhez a DK polgármesterei Budapesten elsőként csatlakoztak –, amelyben egymás kezét fogva tudják támogatni az áldozatokat. A főváros olyan belépőpontokat tervez létrehozni, ahol nem csupán a bántalmazott partnerek, hanem a kortársbántalmazás áldozatai is menedékre lelhetnek – ismertette a DK politikusa.

Megjegyezte, jelenleg Magyarországon minden hónapban van gyermekáldozata a családon belüli erőszaknak. A ped0filbotrány csak a jéghegy csúcsa volt, rendszerszinten kell fellépni az erőszakkal szemben – emelte ki.

László Imre polgármester kifejtette: február 15-én Újbuda képviselő-testülete egy politikai nyilatkozatot fogadott el, ennek tartalma ismerté válik a Fővárosi Közgyűlés előtt.

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor szűkszavúan fogalmazott a ped0fíliával kapcsolatban. Az, hogy a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter is lemondott, azt a feltételezést erősíti, mintha nekik nem lett volna jogi végzettségű munkatársakból álló adminisztrációjuk, akik ne tudták volna a kegyelmi kérvény elfogadásának súlyos következményeit – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nehezen elképzelhető.

Leszögezte: követelik, hogy tárják fel a kegyelmi döntés hátterét. Emellett kérik, hogy Novák Katalin ne kapja meg élete végéig azokat a juttatásokat, amelyeket a törvény normál körülmények között számára biztosítana.

László Imre továbbá megosztotta: az előző közgyűlésen felszólalt azzal összefüggésben, hogy az önkormányzatok 100 százalékos tulajdonában lévő különböző szervezetek –például Újbuda vonatkozásában a Sport11 – esetében erősen profitorientált cégek színvonalára emelkedett a víz- és csatornadíj.

A polgármester közölte: a vízdíj emelkedésével kapcsolatban nincs kifogásuk. Ám a csatornadíj esetében – mivel az uszodák lebocsátott vize például tisztítja a csatornákat – kedvezményre tett javaslatot.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek