Váratlan vendég érkezett a Karmelitába: Rendkívüli tárgyalásokat folytatott Orbán (+fotók)

A felek áttekintették a beruházásokat.

A sajtófőnök tájékoztatott

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD ugyanis Szegeden építi fel az első európai autógyárát – emlékeztetett a sajtófőnök.

A több milliárd euró értékű, technológiaváltást is hozó beruházásnak köszönhetően munkahelyek ezrei jönnek létre, és a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből – tudatta.

Kína számára Magyarország „az első számú célország”

Orbán a tárgyaláson elmondta: a kormány szándéka, hogy „ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden”, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban. Ennek érdekében több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, amely érinti az úthálózatot, a közműhálózatot valamint a közösségi szolgáltatásokat is – ismertette.

A felek kiemelték:

Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország.

Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és „évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben” – jegyezték meg.

Szijjártó szerint Magyarország diktálni fog

Mint megírtuk, Szijjártó Péter a vállalat pénteki autóátadó ünnepségén „nagy sikertörténet kezdetének” nevezte a szegedi gyárépítést, amelynek nyomán – mondta – már véglegessé válik, hogy „Magyarország évszázadnyi idő után először egy nagy globális technológiai megújulásban diktálja a tempót, és nem fut vagy kullog az események után”.

„A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem

diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját”

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Fotók:

(MTI / Nyugati Fény)

Valódi Hírek