Lépett az EU: Megnyílnak a pénzcsapok, döntöttek az összes uniós forrás folyósításáról

Jó híreket kapott Lengyelország.

Az Európai Bizottság elnöke közölte, kezdeményezik az összes forrás felszabadítását Lengyelországnak.

Mint ismert, az előző lengyel kormány által bevezetett, az igazságügyre vonatkozó változtatások, valamint a bírák függetlenségének korlátozását eredményező intézkedések miatt az EU – csakúgy mint Magyarország esetében – befagyasztotta a források kifizetését.

A hvg.hu beszámolójában azt írta, a döntés a helyreállítási alapokat és a hétéves költségvetést is érintené, azonban Lengyelország esetében jóval több pénzről van szó: míg Magyarország eredetileg mintegy 30 milliárd, jelenleg pedig több mint 20 milliárd euróhoz nem fér hozzá (!),

Lengyelország több mint 130 milliárd euróra jogosult.

„Az Önök által elindított reformok és a bírói függetlenség érdekében tett azonnali lépések száma alapján jó hírem van: a jövő héten a biztosok testülete két határozatot terjeszt elő a jelenleg Lengyelország számára zárolt európai alapokról.

Ezek a döntések akár 137 milliárd eurót szabadítanak fel Lengyelország számára”

– közölte Ursula von der Leyen.

A bejelentés néhány nappal azt követően történt meg, hogy a lengyel kormány az Európa-ügyi miniszterek tanácskozásán ismertette azt a kilenc jogszabályból álló csomagot, amelynek célja – az uniós előírások alapján – a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: a döntéshez meghatározóan hozzájárul, hogy

Lengyelország belép az Európai Ügyészségbe,

így pedig kellő garanciákat is kapnak a pénzek rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

Mint írták, Lengyelország számára a 2021–2027-es költségvetésből

  • 76,5 milliárd euró szabadul fel,
  • míg a helyreállítási alapból 25,3 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás
  • és 34,5 milliárd euró alacsony kamatozású hitel válik elérhetővé.

Az új lengyel kormányt megalakító Donald Tusk legfőbb választási ígérete az volt, hogy hozzáférjenek azt összes uniós forráshoz. Donald Tusk pedig teljesítette a választóknak tett ígéretét. Magyarország számára a források jelentős része továbbra is zárolva marad, mert a magyar kormány nem tett eleget az EU által meghatározott követelményeknek.

Valódi Hírek