Most derült ki, mikor veszi át a hatalmat Kövér László

Nem kell sokat várni rá.

Február 26-án, azaz hétfőn veszi kezdetét az Országgyűlés 2024-es tavaszi ülésszaka. Ennek folyamán soron kívül döntenek a köztársasági elnök lemondásáról.

Mint ismert, Novák Katalin közel két hete, február 10-én jelentette be távozását a posztjáról, majd a rákövetkező hétfőn benyújtotta a parlament részére a lemondását. Ennek ellenére hivatalosan még jelenleg is elnöknek minősül Novák, ugyanis a parlamenti elbocsátásig formálisan ő az államfő.

Mivel az Országgyűlés várhatóan elfogadja Novák lemondását hétfőn, helyébe az ideiglenes köztársasági elnök lép. A feladatokat az új államfő beiktatásáig a mindenkori házelnök látja el, így Kövér László veszi át a terhes feladatokat.

Mindemellett az új köztársasági elnök megválasztásáról rögtön a lemondás elfogadását követően dönthet a Ház. Csütörtökön, a kormányülést követően árulta el Kocsis Máté, hogy a tisztségre Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz és a KDNP. Az ellenzék nem állít közösen államfőjelöltet, azonban a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közvetlen elnökválasztást szeretne kiharcolni.

A jelenlegi hatalmi struktúrában kétharmados felhatalmazás szükséges a köztársaságielnök-választáshoz. Mivel a kormánypártoknak több mint kétharmada van az aránytalan választási rendszer miatt az Országgyűlésben, Sulyok Tamást már hétfőn, első körben megválaszthatja a parlamenti többség.

Kocsis Máté friss – és meglepően szolid – bejegyzésében azt írta:

A mai házbizottsági ülésen eldőlt a köztársasági elnök megválasztásának napja és rendje.

Államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő 1/5-ének aláírása szükséges, ami 40 főt jelent.

Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették.

Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki frakció pedig jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában.

Tekintettel a ma reggeli Házbizottságon elhangzottakra,

az államfő megválasztására február 26-án kerül sor a magyar Országgyűlésben.”

Kövér László tehát nem sokáig fogja ellátni az államfői teendőket. A Sulyok Tamás megválasztását követő beiktatásának időpontjáról egyelőre nincsenek információk.

Valódi Hírek