Küszöbön a világbotrány: Óriási baj lehet Orbánék legújabb gyalázatos lépéséből

A magyar kormány blokkolta az EU közös kiállását az ukrajnai háború évfordulójára.

Közös nyilatkozatot fogadtak volna el

A magyar kormány nem járult hozzá a közös európai uniós nyilatkozat elfogadásához, amelyet a közösség az ukrajnai háború 2022. februári 24-i megindításának második évfordulójára időzítve adott volna ki – írta a Szabad Európa brüsszeli diplomáciai források alapján.

A lap információi szerint a három fő intézmény vezetője, – Charles Michel, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola – fognak kiadni egy közös közleményt, ugyanis ahhoz, hogy az Európai Unió nevében adjanak ki nyilatkozatot, mind a 27 tagország támogatása szükséges.

A magyar kormány vétót emelt

Ez viszont meghiúsult, hiszen

Magyarország nem támogatta a közös nyilatkozatot.

A kabinet nem indokolta döntését

Az eddigi értesülések szerint a magyar kormány még nem adott magyarázatot a vétóra. A lapnak nyilatkozó egyik diplomata csupán annyit közölt, hogy a szövegezés „egyszerűen túl erős volt számukra”.

Emlékeztettek, Orbán Viktorék kormánya – Magyarország nevében – az utóbbi években számos EU-s nyilatkozat kiadását blokkolta, legutóbb például azt, amelyben a közösség felszólalt volna Izrael tervezett újabb gázai háborújával szemben, de több, Kínát, Oroszországot és Azerbajdzsánt elítélő közleményt is megfúrt már a magyar kormány.

Valódi Hírek