Elítélte az MTVA-székházban bántalmazott Varju Lászlót a Fővárosi Ítélőtábla

Cikkünk frissül.

Varju Lászlót bántalmazták a biztonsági őrök, most ő bűnhődhet emiatt

Mint írtuk, a bíróság csütörtökön hoz ítéletet Varju László ügyében. A Demokratikus Koalíció politikusát néhány éve egy tüntetés során a földre terítették, és bántalmazták az MTVA kunigundai székházának biztonsági emberei. Most Varju ellen folyik eljárás testi sértés és garázdaság gyanúja miatt, az érintett biztonsági őrök ellen azonban semmilyen eljárás nem folyik.

Varju László kék molinó előtt áll, mikrofonba beszél. Fekete zakó, fehér ing és szürke nyakkendő van rajta.

Varju László a bírósági tárgyalása előtti sajtótájékoztatóján

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pár napja egy posztjában rámutatott: a jelenlegi hatalom Varjut Fekete-Győr Andráshoz hasonlóan a rácsok mögött akarja tudni.

A Fővárosi Ítélőtábla előtt csütörtök délelőtt rengeteg ember jelent meg, hogy támogatásáról biztosítja a DK-s politikust.

Döntött a bíróság

A védelem nevében felszólaló ügyvéd, Hankó Faragó Miklós hangsúlyozta: Varju a közmédia székházában 2018 decemberében senkinek nem akart sérülést okozni, csupán az volt a célja, hogy beolvassák az ellenzék 12 pontját a közmédia székházában. Az ellenzéki képviselőt megrángatták, és földre teperték a biztonsági őrök, Varju eközben csupán védekezett – mindezekről ráadásul felvételek is készültek. Hankó a politikus felmentésére tett indítványt – derült ki a Telex helyszíni tudósításából.

Varju László a Fővárosi Ítélőtáblán tart beszédet az utolsó szó jogán. Fekete zakóban, fehér ingben és szürke nyakkendőben látható, mögötte kamerások állnak.

Varju László felszólal az utolsó szó jogán

A biztonsági őrök erőszakos magatartása az alábbi felvételeken világosan látszik:

Az ellenzéki képviselő az utolsó szó jogán elmondta: ő és politikustársai nem követtek el bűncselekményt. Ráadásul 2018 decemberében az akkori törvények szerint joguk volt a közmédia székházában tartózkodni. A két, tüntetéssel kapcsolatban felmerült vádpont mellett azt is tagadta, hogy a választás rendje elleni bűncselekményt követett el, amikor egy képviselőjelölt-társát igyekezett meggyőzni a 2018-as országgyűlési választás előtt, hogy lépjen vissza a javára.

Varju a harmadik vádpont kapcsán elmondta: a jelenlegi választási szabályok arra kényszerítik az ellenzéki politikusokat, működjenek együtt a választásokon. A DK nevében neki joga és felhatalmazása volt az egyeztetésekhez 2018-ban, ennek ellenére – mondta – nem ígért semmit, és minden ezzel ellentétes állítás félremagyarázás és rosszindulatú állítás.

Mindennek ellenére az ítélőtábla

másodfokon bűnösnek mondta ki Varju Lászlót testi sértés (sic!), garázdaság, valamint a választás rendje elleni bűncselekmény

miatt. Az ellenzéki képviselőt 900 ezer forintos pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Varju László a tárgyalóteremben ül, előre néz. Rajta fekete zakó, fehér ing és szürke nyakkendő látható. Mögötte a támogatói ülnek.

Varju László a tárgyalóteremben támogatóival és párttársaival

Az ítélet indoklásában a bíró azt állította: az országgyűlési képviselők nem hatolhatnak be önszántukból különböző tévéstúdiókba – holott a törvény ezt lehetővé tette az állami tulajdonú területek, így az MTVA-székház esetében is a legutóbbi törvénymódosításig. A bíró elmondása szerint a biztonsági őrök csak akkor alkalmaztak erőszakot, amikor a képviselő megpróbálta áttörni az őrök sorfalát, hogy behatoljon a stúdióba.

A bíró állítása szerint Varju fellépése „provokatív és támadó” volt, sőt, „kihívóan közösségellenes” is. Mindennek ellenére úgy találta, hogy nem bántak jogtalanul az őrök sem a DK-s politikussal, sem ellenzéki társaival.

A képen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnök-frakcióvezetője barna kabátban és szemüvegben átható, mellette jobbra Rónai Sándor, a DK EP-képviselője ül kék zakóban.

Varju László tárgyalásán többek között Gyurcsány Ferenc DK-elnök és a párt EP-képviselője, Rónai Sándor is részt vett

A bíróság előtt sokan összegyűltek Varju László támogatására

A DK eközben „Igazságot Varju Lászlónak!” felkiáltással buzdította az embereket, hogy gyülekezzenek a bíróság épülete előtt. Mint hangsúlyozták:

„Nem fogadhatjuk el, hogy miközben az Orbán-rendszerben egy pedofilsegítő bűnözőnek adnak elnöki kegyelmet, addig a törvény adta jogával élő országgyűlési képviselőt büntetlenül bántalmazhatnak egy középületben, majd a bántalmazói helyett a képviselőt helyezik vád alá.”

Valódi Hírek