Az új üzemeltető nem hitt a szemének: Pintérék rombolása visszafordíthatatlan

A magyar kórházak a teljes összeomlás szélén táncolnak.

Demény Ádám, a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) főigazgatója a Magyar Kórházszövetség konferenciáján megtartott előadása során arról beszélt, hogy elkeserítőnek látja a helyzetet. A KEF hetente 5000-nél több hívást kap, ebből

500 esetben veszélyhelyzetben kér segítséget valamelyik intézmény.

A szervezetet 2014-ben hozták létre. Először az egészségügy közbeszerzéseinek bonyolítását, majd a fővárosi kórházak felújítását bízták a KEF-re. Tavaly június óta a fővárosi, idén januártól pedig már az ország valamennyi állami kórházának üzemeltetését végzi.

Ez 81 kórház 351 helyszínen, 2373 ingatlan működtetését jelenti.

Életveszélyes állapotok mindenhol

A festés-mázolástól a fűtésen és vízvezeték-szerelésen át az erdőgazdálkodásig minden a KEF hatáskörébe tartozik.

A főigazgató a legfontosabbnak az energiahatékonyságot és az életveszélyes állapotok felszámolását ítélte. 10 milliárd forintos programot indítanak a fővárosi kórházakban az elektromos kapcsolószekrények cseréjére.

Ám a nyílászárók, a tetők és a homlokzatok javítására is mielőbb sort kell keríteniük – mondta el Demény.

A budapesti kórházak az országos átlagnál is rosszabb állapotban vannak, vidéken jobb a helyzet. A csontvázak folyamatosan dőlnek a szekrényből, ilyen esetekben pedig rangsorolniuk kell. Így egy friss probléma megoldása hosszú ideig várhat.

Tavaly, a fűtésszezon indulásakor derült ki, hogy a Szent János kórházban az 51 épületből 12-13-ban nincs fűtés. Az ilyen helyzeteket pedig azonnal orvosolni kell(ene). Ám ez a KEF minden igyekezete ellenére hetekig eltart.

Az épületek romokban vannak

Amikor az intézményeket átvették

idén január elsején, az 1600 liftből 200 nem működött

– emlékezett vissza Demény.

A főigazgató előadásában hangsúlyozta,

maga sem gondolta volna, hogy ennyire rossz a helyzet.

Mint megírtuk, csőtörés miatt egy hónapja nincs központi fűtés a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház szülészetén. Az intézményben hősugárzókkal próbálják meg megoldani a fűtést.

A legnagyobb budapesti intézmény is a szakadék szélén táncol. Ahogy január elején megírtuk, több osztály is leállt a II. kerületi Észak-budai Szent János Centrumkórházban. Az intézmény már az ünnepek alatt is komoly gondokkal küzdött.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek