Máris megvan Novák Katalin utódja? Félreérthetetlen választ adott az ismert politikai elemző

Ki lesz az új köztársasági elnök? Török Gábor szerint ő a legesélyesebb.

Mint ismert, a múlt héten kipattant botrány miatt Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is lemondott. Döntésüket egy megdöbbentő kegyelmi ügy indokolta. Novák tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki tudott a volt intézményvezető botrányos viselkedéséről, a rá bízott gyermekek molesztálásáról.

Török Gábor szerint „profi kármentést láttunk, mint amikor egy rákos szövetet a megfelelő következetességgel és kíméletlenséggel kivágnak”.

A politikai elemző már korábban megfogalmazta, hogy Novák politikai karrierjének a kegyelmi ügy minden bizonnyal véget fog vetni.

Ki lesz az új köztársasági elnök Török Gábor szerint Novák Katalin lemondása után?

Szerinte Orbán Viktor egyébként sem volt elalélva Novák munkájától, a történtek pedig várhatóan tovább erősítik majd a kétségeit a nők politikai szerepvállalását illetően. A politológus a 24.hu-nak úgy fogalmazott, hogy ez az ügy éppen a Fidesz politikájának kellős közepére mért ütést, így a végeredmény nem igazán lehetett volna más.

Mint mondta, a helyes válasz egy azonnali bocsánatkérés lett volna, de Novákék tereltek. A lemondás szinte elkerülhetetlen volt, hiszen a közvélemény és Orbán is ezt várta el, ráadásul a döntésen kár annyit gondolkodni, hiszen nyilvánvalóan a kormányfő hozta meg azt.

Meglátása szerint a kabinetnek kár is lenne tagadnia, hogy keletkezett kár, a kegyelmi ügy ugyanis

benne van az elmúlt 14 év legnagyobb botrányaiban, mondhatni, toplistás.

Hozzátette, hogy a Fidesz tud magának öngólokat rúgni, de kimászhat a slamasztikából, a végkimenetel még kérdéses. Török úgy véli, általános tanulságként levonható: nem mindegy, hogy az egyes intézmények élén milyen vezetők állnak. A köztársasági elnöknek is át kell gondolnia, hogy a döntéseinek, még ha azt ráerőltetik is, milyen következményei lehetnek.

A rendszer egyik nagy problémája, hogy a vezetőhöz való hűség az elsődleges szempont. A szakértő, bár bízik abban, hogy Orbán is átgondolja majd az elmúlt időszak eseményeit, mégis tart attól, hogy más tanulságokat helyez majd előtérbe.

Megjegyezte, félő, hogy az ügy legkártékonyabb következménye az, hogy a nőkről politikai szerepvállalásáról egy téves elképzelés alakul majd ki.

A szakértő arról is szót ejtett, hogy az ellenzék is kapott leckét: mindig készen kell állni!

Török interjújában azt is elárulta, kit tart a legesélyesebbnek Novák posztjára. Mint mondta,

Varga Mihályra tippel,

ő ugyanis egy Áder Jánoshoz hasonló figura lenne, aki már régóta a Fidesz belső köreihez tartozik. Hozzáfűzte, hogy a pénzügyminiszter a lojalitását tekintve kizárt, hogy szembefordulna Orbánnal.

Valódi Hírek