Jön a súlyos leszámolás? Egy hét után élőben reagáltak Magyar Péterre Gulyásék (+videó)

Kormányinfó percről percre.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a megszokottól eltérően február 16-án péntek délután tartotta meg a kormányinfót. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt napok eseményeiről beszélt.

Novák Katalin lemondásáról

Amellett, hogy Gulyás hosszasan sorolta a kormány „érdemeit”, közölte, hogy Novák Katalin sokat tett a családok támogatásáért. Hozzátette, Varga Judit volt igazságügyi miniszternek is nagy szerepe volt a témakörben.

Elmondása szerint épp ezért a magyar társadalom jelentős része megdöbbenve állt a kegyelmi döntés előtt. Mint fogalmazott: az történt, ami elkerülhetetlen volt, a két politikus lemondott.

Megjegyezte, a kormány a jövőbe tekint, alaptörvény-módosításra készülnek.

Gulyás Gergely a kérdésekre válaszolva Novák utódjáról is szót ejtett.

A leendő köztársasági elnökről

Mint közölte, reményei szerint két héten belül kiderül, hogy kit jelölnek a kormánypártok köztársasági elnöknek. Gulyás elmondta: Novák lemondását a Parlament február 26-án fogadja majd el.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a nemét illetően nincsenek elvárások.

A közvetlen köztársaságielnök-választásról

Gulyás szerint az ellenzék álszent ennek kapcsán, neki az a meglátása, hogy erre a forgatókönyvre semmi esély.

Balog Zoltán érintettségéről

Gulyás csupán annyit mondott, hogy az Orbán-kormánynak

nincs véleménye (sic!) a Magyarországi Református Egyház belügyeiről.

A kancelláriaminiszter szerint Balog a K. Endre ügyében végzett lobbizásáról nem tájékoztatta Orbán Viktort. Állítása szerint a kormányfő a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről.

Gulyás Gergely kormányinfót tart kék háttér előtt magyar zászló mellett szemüvegben sötét zakóban

Gulyás Gergely tartotta a mai kormányinfót is (Forrás: MTI)

A migrációs kvótáról

A kormány nem bólint rá, a kvóta szerinti szétosztásban nem fognak részt venni – mondta.

A Fidesz jelöltjeiről

Orbánék egyenlőre sem a főpolgármester-jelöltjüket, sem az EP-listavezetőjüket nem nevezték még meg. Gulyás szerint előbbinél túl sok jó jelöltjük van (?), ezért nehéz a választás. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott, Varga Judit visszalépésével új helyzet állt elő.

Megjegyezte, Deutsch Tamás kiváló EP-listavezető lenne.

Magyar Péterről is szó volt a mai kormányinfón

Varga Judit exférjének kijelentéseiről, például a túlárazott szerződésekről úgy nyilatkozott: Magyar részéről átgondolandónak tarja az elmondottakat.

Hozzátette, Magyar Péter előre megmondta neki, hogy ha az állami megbízatásai megszűnnek, akkor azt teszi, amit jelenleg láthatunk tőle. Mint mondta, erről nem is próbálta lebeszélni Varga exférjét.

Gulyás a Telex kérdésére reagálva azt mondta: nem tudja, ki áll Magyar Péter mögött, de elmondása szerint korábban valóban baráti kapcsolatban voltak Magyarral. Vele kapcsolatban megjegyezte: szomorúsággal nézi, hogy azok ellen „harcol”, akikkel eredetileg közösen dolgoztak.

A tárcavezető az üzletember válásával kapcsolatos információkra is reflektált. Varga Judit exférje azt mondta: a nemzetbiztonság emberei döntöttek róla, hogy hogyan válhat el a házaspár egymástól. A miniszter elmondása szerint nincs beleszólása a titkosszolgálatoknak, hogy ki hogyan váljanak el a házaspárok.

KAPCSOLÓDÓ: Magyar Péter azonnal beégette Gulyás Gergelyt

Svédország NATO-csatlakozásáról

A ratifikációval összefüggésben közölte: reménykeltő tárgyalásokat folytatnak az északi ország kormányával. Rövidesen dönthet a parlament az ország csatlakozásának ratifikációjáról, azt azonban már hosszú hónapok óta halogatják.

Az EU-s pénzekről

Elmondása szerint a brüsszeli források folyamatosan érkeznek tavaly év vége óta.

A botrányos kegyelmi döntés indoklásáról

Gulyás közölte: a jogszabályok világosan rendelkeznek arról, hogy a kegyelmi döntéseknek nincs indoklásuk. Azon kívül, hogy meg kell választani a következő köztársasági elnököt, a kormány lezártnak tekinti a témát.

Gulyást a saját személyes véleményéről is kérdezték, pontosan arról, hogy hibásnak gondolja-e a lépést. Nagy sóhajok közepette közölte, hogy hibás döntés született, ez pedig annak a hibája, aki meghozta.

Az nem árulta el, hogy megkérdezheti-e egyáltalán a döntés okát. Szerinte ugyanakkor semmi sem tiltja, hogy ezeket az ügyeket nyilvánosságra hozzák.

A visszamenőleges vizsgálatokról

Gulyás elmondása szerint korábban nem fordult elő, hogy valaki, akit egy ped0fíliához kapcsolódó bűncselekmény miatt ítéltek el, kegyelmet kapott volna. Ugyanakkor hozzátette, még nem vizsgáltak meg minden múltbéli ügyet.

Szentkirályi Alexandra a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának adott díjról

A kormányszóvivő részletezése szerint V. Jánost 2018-ban ítélték el ped0fíliáért, a díjat korábban adományozták a volt intézményvezetőnek. Szentkirályi állítása szerint ő maga nem volt sem előterjesztője, sem megszavazója az elismerésnek, csupán átadta a díjat.

Az üzemanyagárakról

Egyelőre nem döntött a kormány arról, hogy közbeavatkozzon és megakadályozza a benzin és a gázolaj árának emelkedését. Megjegyezte, még előterjesztés sincs a témáról.

Orbán Viktor véleménye a történtekről

A miniszterelnök szombaton tart évértékelőt. A kormányfő akkor ismerteti álláspontját az elmúlt időszak történéseiről – közölte Gulyás Gergely.

A csádi misszióról

A kormányzaton belül erről nem volt vita a kancelláriaminiszter elmondása szerint, a korábbi tervekhez képest nincs változás az ügy kapcsán.

Kormányinfó élőben:

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek