Kiderült a súlyos titok: Orbán Viktor és Rogán Antal személyesen gyakorolt nyomást a magyar mamutcég tulajdonosára

Varga Zoltán, a 24.hu tulajdonosa a kormánypropaganda célkeresztjébe került.

A magyarországi médiaszabadság rossz helyzetéről tett közzé jelentést a héten a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

A médiaszabadság szisztematikus aláásása Magyarországon címmel közzétett tanulmány konkrét ügyek bemutatásán keresztül elemzi, hogy az Orbán-kormány alatt hogy romlott a sajtó helyzete.

A helyzet bemutatásában az egyik esetleírás Varga Zoltán, a 24.hu portált is tulajdonló Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosa elleni

összehangolt kormányzati támadásról szól.

Megírtuk, hogy 2022-ben Orbán Viktor volt az első és egyetlen európai vezető, akit a sajtószabadság ellenségei közé soroltak. Hazánk helyezése a sajtószabadság tekintetében évek óta romlik. Lassan az afrikai államok szintjére süllyed.

A közzétett jelentés erre hoz konkrét példákat. A HRW két médiacéggel, 10 újságíróval és szerkesztővel, valamint egy laptulajdonossal készített interjúkat, és ezek alapján írt összefoglalót a magyar kormánytól független médiával szembeni megszorítások káros hatásairól.

Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa

Telefonon próbálták meg „jobb belátásra bírni”

Varga a Human Rights Watch-nak elmondta, gyakran kap telefonhívásokat a minisztériumokban dolgozóktól, hogy bizonyos témákról ne jelenjenek meg cikkek.

A médiacsoport tulajdonosa felidézte, hogy amikor 2014-ben megvásárolta a Central Médiacsoportot, többször is találkozóra hívták. Rogán Antallal, egyszer pedig Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalnia kellett.

„Egyértelművé tették, hogy meg akarják vásárolni a cégemet. Nem akartam eladni, mert

nem akartam egy újabb kormányzati propagandagépezetet csinálni belőle.

Nem akartam, hogy az ország teljes sötétségbe boruljon.”

Varga szerint emiatt a kormánypárti média 2015-ben és 2016-ban rágalomhadjáratot indított ellene. Adócsalással és magánéletével kapcsolatos hazugságokkal vádolták meg.

„Ilyenkor sarokba szorítva, csapdába esettnek érzi magát az ember,

a kormány barátai pedig előállnak a vételi ajánlattal.

De helyt kell állnom. Nem adok el semmit”

– mondta.

Az Orbán-kormány célkeresztjébe került

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy Varga már 2020-ban jelezte: az Index kivégzése után ő és a Centrál Médiacsoport került a kormány célkeresztjébe.

Ez többek között az ellene indított lejárató kampányban is megnyilvánul. Vargáról olyan cikkek jelentek meg a fideszes propagandamédiában, miszerint rosszul fizeti az alkalmazottait és adót csal.

(Human Right Watch)

Valódi Hírek