Most jön a legrosszabb? Megszólalt az Orbán-rendszert kutató történész a Novák–Varga páros bukása után

Magyar Péter vallomása tovább fokozza a politikai feszültséget.

Simicska Lajos G-napja óta nem látott helyzet állt elő Varga Judit lemondását követően. Mint ismert, a volt miniszter exférje, Magyar Péter nyíltan kikelt a kormányzat – Orbán Viktor után talán legnagyobb hatalmú – kulcsfigurája, Rogán Antal ellen. A volt tárcavezető korábbi férje fontos tisztségekkel rendelkezett állami cégekben, így meglehetősen jól ismeri a rendszer működését.

Szombaton beszámoltunk róla: Novák Katalin után mindössze néhány perccel Varga Judit is bejelentette lemondását. A köztársasági elnök az államfői mandátumát adta vissza, míg utóbbi az összes tisztségétől megvált, és közölte: visszavonul a közélettől.

Novák Katalin lemondásáról és az azt megelőző történésekről és Varga Judit lemondásáról is részletesen írtunk a Nyugatifeny.hu-n.

Varga bejelentése után nem sokkal később, szombaton este saját bejegyzésben kelt ki a hatalmi gépezet ellen Magyar Péter, Varga Judit korábbi férje. Arról írt: a ped0filbotrányok valódi felelősei „nők szoknyája mögé bújnak„, és nem tud azonosulni a hatalomgyárral, így távozik az állami vállalatokban betöltött tisztségeitől.

Magyar vasárnap némileg finomította a bejegyzését, és tisztázta: szerinte nagyon sok tisztességes ember dolgozik a Fideszben, és a párt nem egyenlő Rogán Antallal. Mindemellett azonban hangsúlyozta, hogy eddigi hallgatásának családi oka volt, és nehéz volt szakítania a korábbi életével.

Magyar Péter beleállt a rendszerbe

Simicska gondolhatta, hogy Orbán Viktorral egy súlycsoportban van, Magyar viszont nem. Nem lett volna kötelező posztolnia, emögött személyes motiváció állhat, ami kőkemény. Ez egy hadüzenet

– nyilatkozta Stefano Bottoni történész, aki Orbán Viktor kormányzásáról könyvet adott ki tavaly.

Bottoni szerint egyelőre kérdéses, Magyar egyeztetett-e Vargával a bejegyzése közlése előtt, és ha igen, felmerül, mi lesz a következő lépésük. A történész kiemelte: a volt házaspár nagyon sokat tud a rendszer működéséről.

KAPCSOLÓDÓ: Ők lehetnek Novák Katalin utódai

Stefano Bottoni úgy véli: azért bukott Novák és Varga, hogy Orbánnak ne kelljen. K. Endre fegyelmi ügyét a rendszer „lakmuszpapír”-jának tartja, és felmerül az Orbán család érintettsége a kérdésben.

Orbán egyszerűen rotálja az embereket, megerősíti a pozícióját mások kárára, és ő jön ki pozitívan a dologból az alkotmánymódosítással. Ez számomra aggasztó, de ez a maga módján tanítani való

– jegyezte meg a történész.

Bottoni elmondta, miután látszott, hogy eszkalálódik a helyzet, utána engedték el Novákék kezét. Erre csak azután került sor, miután világosan látszott, komoly károkat fog szenvedni az idei választási kampányban, ha hivatalban tartja a két, a ped0filbotrányban érintett politikust.

(hvg360.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek