Átalakítják a betegellátást: Rengeteg embert érintenek a változások

Már meg is jelent egy új szakmai ajánlás.

A februárban jött tavaszias időjárással a pollenallergiában szenvedők is készülhetnek: nehéz hónapok várnak rájuk.

Nagy változás jön az allergiások életében, hiszen hamarosan átalakul az ellátásuk. Erre azért van szükség, mert a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) napi pollenjelentése szerint a kora tavaszias időjárás miatt a pollenterhelés fokozatosan erősödik.

A mogyoró, az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan közepes, néhol pedig már a magas szintet is eléri. Éppen ezért elérkezett az idő arra, hogy a tavaszi fák pollenjére allergiások felkészüljenek a tünetek mielőbbi jelentkezésére.

Az allergiás megbetegedések Magyarországon az emberek 25 százalékát érintik, ezzel népbetegségnek számítanak. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) előrejelzése szerint

2050-re minden második ember allergiás náthától szenvedhet majd.

Az Egészségügyi Közlönyben közzétett új szakmai irányelv segítséget nyújt a megfelelő allergiakontroll elérésében.

Az új irányelv kidolgozásának célja az ellátást igénylő súlyos allergiás reakciók gyakoriságának és a tünetek miatti sürgősségi vizitek, valamint a súlyosabb allergiás tünetek kórházi kezelésének csökkentése volt.

Az új ellátás segíthet az állapotrosszabbodás megelőzésében, az allergia miatti táppénzes napok csökkentésében, és javíthatja a betegek életminőségét is.

Bár az allergia megelőzése nem lehetséges, kialakulása késleltethető,

és a tünetek mérsékelhetőek, ha minél előbb megkezdik az immunterápiát.

Az allergiás rhinitis (azaz az orrnyálkahártya gyulladása), vagyis a tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással, orrviszketéssel járó, és viszkető, könnyező, piros szemekkel járó betegség előfordulása felnőtteknél 10-30 százalékra, gyermekkorban a magyarországi felmérés szerint közel 40 százalékra tehető.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(divany.hu nyomán)

Valódi Hírek