Riadót fújt az állami hivatal: Kijöttek a borzasztó adatok; megreccsent a gazdaság

Zuhan a gazdaság.

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 novemberéhez mérten 0,3 százalékkal mérséklődött. Tavaly az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022-ben.

De akkor hogyan növekszik a gazdaság?

2023. decemberben a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás–kőolaj-feldolgozásban. Az ipari termelés tavaly decemberi részletes adatait február 13-án közli második becslése alapján a KSH.

Nagy Márton nyakkendőben zakóban

Nagy Márton sem lehet boldog a gazdaság mostani számaitól

Megírtuk, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében megtorpanást lát a gazdasági növekedésben Nagy Márton. Persze, az is kérdés, hogy mit jelent ez a növekedés, hiszen azt is elárulta, hogy

a kormányzati hitelprogramok 2,3 százalékkal emelték a tavalyi GDP-adatokat.

Ez azt jelenti, hogy ami növekedésnek lett feltüntetve, egyszerű hitelfelvételnek köszönhető. Azt viszont

kamatostul vissza is fizethetjük a jövőben.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek