Kiderült: Már Szlovákiában is olcsóbb a népszerű „hungarikum”, mint Magyarországon

Egészen megdöbbentő, mennyibe kerül a Pick szalámi.

Sokkoló árazású Pick szalámira bukkantak, ezúttal nem Ausztriában, hanem Szlovákiában. A pénzcentrum.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy északi szomszédunknál a Billában 35 százalékos akció keretein belül a szóban forgó téliszalámi majd

5 000 forinttal (!) olcsóbb kilós áron, mint idehaza a legtöbb üzletben.

A félreértések elkerülését megelőzve rögzítették: számos tényező szerepet játszhat az árképzésben. Példaként említették, hogy ez egy jelentős mértékű akció, valamint jelezték, Magyarországon rendívül magas az áfa is. Ám mindezek ellenére kiderült, eredeti áron is olcsóbb Szlovákiában a Pick, mint itthon.

KAPCSOLÓDÓ: A rendszerváltást idézi az infláció

„A PICK Téliszalámi, köszönhetően a hazai és nemzetközi piacokon bizonyított kiemelkedő minőségének, nagy hagyományának és széleskörű kedveltségének, már nagyon régóta igazi hungarikumnak számít. 2014-ben az elsők között hivatalosan is bekerült a nemzeti értékekről szóló törvény alapján a Hungarikum elnevezésre jogosult nemzeti értékeink közé. E törvény alapján a Hungarikumok azok a jelentőséggel bíró nemzeti értékek, melyek a magyarság csúcsteljesítményét testesítik meg”

– olvasható a cég honlapján.

A szlovák Billa a héten 8,49 euróért ad 400 grammnyi téliszalámit,

ez átszámítva mintegy 3 251 forintba kerül. Jelezték, a termék kilós ára így 21,23 euróra jönne ki (mintegy 8 131 forint).

Mennyibe kerül Magyarországon a Pick szalámi?

Ehhez képest Magyarországon csillagászati árakon lehet hozzájutni a „hungarikumhoz”. A Tescóban például a 400 grammos Pick eredeti téliszalámi 5 189 forintba kerül, vagyis

2 000 forinttal (!) többe, mint Szlovákiában.

A kilós ára a terméknek egyébként 12 973 forint (!), amely 4 842 forinttal (!) drágább, mint az akciós szlovák termék. Mint írták, az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a szlovák Billa egy elég nagy, 35 százalékos akciót futtat éppen, de azért ha jobban az árak mögé nézzük, láthatjuk hogy a szlovákiai Billában eredeti áron is 500 forinttal olcsóbb a Pick téliszalámi kilós ára, mint itthon – írja a Penzcentrum.hu.

Pick téliszalámi ára a szlovák Billában, illetve magyarországi Sparban (két kiskép), Tescóban (alsó vízszintes kép), Auchanban (jobboldali négyzet alakú kép); online árak / Forrás: pénzcentrum.hu

Az üggyel kapcsolatban a Pick Szeged Zrt. tavaly azt közölte:

„Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően.”

Hozzátették, „a Pick Szeged Zrt.-nek nincs hatása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak egyes Pick termékeken, így a Picknek nincs befolyása arra sem, hogy a kiskereskedők milyen fogyasztói árakat alakítanak ki”.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Pick már Ausztriában is olcsóbb, mint Magyarországon. Az osztrák Billában a 800 grammos kiszerelésű „ungarische salami” 24,9 euróba került – nem akciósan. Ez akkori árfolyamon 9 530 forintnak felelt meg, a 31,13 eurós kilónkénti ár pedig átváltva nagyjából 11 895 forintot tett ki. Ez azt jelenti, hogy a termék

akció nélkül is mintegy 500 forinttal olcsóbb az osztrák–magyar határhoz közeli osztrák boltban, mint idehaza.

Valódi Hírek