Dávid Ferenc: Amerikai figyelmeztetés

Vélemény.

2022. július 8-án az Amerikai Egyesült Államok hivatalos formában értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja az USA és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Az egyezmény 2023. január 8-cal felmondottnak tekinthető, azonban annak rendelkezései az adó megállapítása tekintetében az elmúlt év utolsó napjáig még alkalmazhatók voltak. A világ vezető gazdasági és katonai hatalmának barátságtalan lépésének egyik közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy a Fidesz többségű Parlament 2022 nyarán az alábbi határozatot hozta:

„Az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az Unióban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezet elfogadását.”

Az amerikai döntés kedvezőtlen helyzetbe hozta a magyarok amerikai befektetéseit és nyilvánvalóan rossz hatással van a két ország egymás közötti gazdasági aktivitására.

Az USA lépett és értelemszerűen már megint mi húztuk a rövidebbet.

2023. augusztus elején az Amerikai Egyesült Államok biztonsági aggályok miatt élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában. Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Tavaly nyártól azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA-érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra érvényes. Az intézkedés egyaránt értékelhető figyelmeztetésként és szigorításként, amely egyedüliként Magyarországot érinti az amerikai programban résztvevő 40 ország közül. Nehezíteni fogja a sportolók, művészek, diákok és turisták beutazását, de kedvezőtlenül az üzletembereket is.

2023 január végén kilátásba helyeztek az amerikaiak egy harmadik, a korábbiaknál is szigorúbb és erőteljesebb korlátozás bevezetésének lehetőségét. Az előzményeket meglehetősen bizarr felütéssel kommentálja egy kormánypárti hírportál (mandiner. hu), idézem:

„Pressman elment Amerikába panaszkodni, újabb szankciókat követel Magyarország ellen.”

A budapesti nagykövetséget vezető diplomata hivatali kötelezettségének megfelelően nem panaszkodni, hanem az illetékes külügyi szervek tájékoztatása céljából utazott hazája fővárosába, Washingtonba. Találkozott Ben Cardin demokrata szövetségi szenátorral is, aki az USA szenátusa külügyi bizottságának elnöke. A magas rangú politikus elismeréssel nyilatkozott David Pressman munkájáról, és lesújtó kritikát fogalmazott Magyarországról, illetve hazánk szövetségi politikájáról.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány képviselői folyamatosan támadják Biden elnököt és Pressman nagykövetet, „ami elképzelhetetlen egy amerikai szövetséges számára”. Mondhatnánk fölényesen és pimaszul: kit érdekel, hogy mit morog ez az amerikai öregúr? Figyeljenek Cardin bizottsági elnök úr következő mondataira és rögtön megértik aggodalmamat:

„A Biden-adminisztrációnak meg kellene vizsgálnia, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, amelyik megérdemli, hogy részt vegyen a vízummentességi programban – és a korrupció mértékét tekintve, helyénvaló-e szankciókat kezdeményezni a Globális Magnickij-törvény alapján.”

Majd így folytatta:

„Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban ismét a NATO legkevésbé megbízható tagjának bizonyult.”

Pestiesen szólva ez már nem piskóta, az amerikai vízummentesség esetleges jövőbeni megtagadása

szimbolikus és gyakorlati szempontból is rendkívül hátrányos lesz számunkra,

arról nem is szólva, hogy hazánk teljes külpolitikai lenullázódásához vezet. Legnagyobb és legerősebb szövetségesünk – a ma még 31 tagú NATO-tabella – utolsó helyére rangsorolt minket, ez már – iskolai nyelven – szamárpadnak tekinthető. És ez a negatív minősítés akkor látott napvilágot, mikor a szomszédunkban véres háború zajlik, és mindenki szorongó szívvel aggódik a konfliktus kiszélesedésétől. Az ostoba magyar diplomácia ebben a szituációban sértegeti az USA elnökét, nagykövetét.

Tökéletes időzítés!

Ben Cardin felszólította hazánkat, hogy fejezze be Svédország NATO-tagságának akadályozását. Bizonyára tudja a kedves olvasó, hogy ellenzéki kezdeményezésre hétfőn (február 5-én) rendkívüli ülést tart a Parlament, és az egyik napirend címe:

„A Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről” – előterjesztő: a kormány – külgazdasági és külügyminiszter, a cél: zárószavazás. Ha Orbán jól idomított képviselői nem jönnek el és nem lesz határozatképes hétfőn a törvényhozói grémium (a hírek szerint távol maradnak Orbán jogalkotó vazallusai), akkor egy újabb elégtelen osztályzat kerül kül- és katonapolitika tantárgyból az Orbán-kormány bizonyítványába.

Ha nem változtatnak összeférhetetlen – és a szövetségeseket sértő – magatartásukon, akkor

az USA el fogja törölni a vízummentességet.

És ha Orbán neveletlen és viselkedészavaros cimborája (Trump) visszatér a hatalomba, akkor sem az lesz az első dolga, hogy a renitens Magyarország polgárainak beutazási körülményeit könnyítse. Ne felejtsük, a tengerentúlon „nagypályán” zajlik a játék, és ha továbbra is sokat hepciáskodunk, könnyen a fejünkre koppinthatnak!

Dávid Ferenc

Valódi Hírek