Figyelmeztették a miniszterelnököt: Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel Orbán Viktor ámokfutását

Emlékeztették ígéretére a magyar kormányfőt.

Mint megírtuk, hiába rendelték el ellenzéki kezdeményezésre a rendkívüli parlamenti ülést, az Országgyűlés várhatóan nem szavaz a jövő héten (sem) Svédország NATO-csatlakozásáról. Az Egyesült Államok nyilatkozatot jelentett meg az üggyel kapcsolatban.

Pénteken hivatalosan is megerősítették, hogy nem vesz részt a Fidesz- és a KDNP-frakció sem a rendkívüli parlamenti ülésen, amelyen Svédország csatlakozásáról döntenének. A Fidesz-frakció az atv.hu-nak úgy nyilatkozott:

a zárószavazással megvárják a két miniszterelnök találkozóját.

Az Amerikai Nagykövetség honlapján az alábbi közlemény jelent meg a magyar Országgyűlés 2024. február 5-i, hétfői rendkívüli üléséről:

„Mivel Magyarország marad az utolsó szövetséges, aki ratifikálja Svédország NATO-tagságát, az Egyesült Államok üdvözli a február 5-re, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülés bejelentését, amely közös biztonságunk e kulcsfontosságú kérdéséről szól. Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország »az első adandó alkalommal« cselekedni fog.

A hétfői ülésszak lehetőséget biztosít erre.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban úgy fogalmazott: „nincs értelme” február 26-a előtt összehívni az Országgyűlést a svéd NATO-csatlakozás ügyében.

Ugyanakkor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölték: elvárják, hogy az első rendes ülésen döntést hozzon a magyar parlament a NATO-bővítésről.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az EU-csúcsra tartva azt mondta, nem lesz semmilyen tárgyalás a magyar és a svéd fél között a NATO-csatlakozásról. A svéd miniszterelnök már korábban is világossá tette, hogy nincs értelme tárgyalnia Orbán Viktorral, viszont a magyar miniszterelnök budapesti meghívását elfogadta.

Mint ismert: a Fidesz már több mint másfél éve akadályozza Svédország csatlakozásának ratifikációját. Törökország két hete szavazott a kérdésről, így végül – ígérete ellenére – a magyar kabinet maradt az utolsó, amely nem szavazott a skandináv ország csatlakozásáról.

Minderre azért nem került még sor, mert egy svéd televíziós riportban

a magyar demokrácia helyzetét kritizálták.

Korábban egyébként a finn NATO-csatlakozás támogatását is sokáig halogatták, hasonló indokokkal.

Valódi Hírek