Bekeményítettek az osztrákok: Már nem lehet csak úgy átkelni a határon

Különleges engedélyre van szükség az átkeléshez.

Tavaly megírtuk, hogy óriási felháborodást keltett, hogy egyszeri, 160 eurós díjat kell fizetni a Schattendorf és Ágfalva közötti határátkelőn az Ausztriába való belépéshez. Schattendorf polgármestere akkor azt közölte, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset és zavarják az osztrákokat.

Az magyar oldalon rengeteg tüntető jelent meg. Az egyik jelen lévő felháborodott a döntés miatt, hiszen felmerült a „költői kérdés”, miszerint: 160 euró befizetése után már nem zavarja majd az osztrákokat a magyarok ingázása?”.

A Telex arról írt, hogy alig kapnak engedélyt a Sopron-közeli ágfalviak a határátlépésre, hiába fizetnének is ezért a szomszédos schattendorfi önkormányzatnak. A lap jelezte, már azt is tudni lehet, hogy milyen arányban utasította el a kérelmeket az osztrák falu vezetése, és mivel indokolták ezt.

Mint írták, az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda most kikérte a schattendorfi önkormányzattól az adatokat a beérkezett engedélykérelmekről. Thomas Hoffmann polgármester a január 29-i ügyvédi kérésre február elsején közölte válaszát, amelyből kiderült:

438 engedélykérelmet regisztrált összesen az önkormányzat.

Ebből 217 érkezett Magyarországról, 221 Ausztriából. A pozitívan elbírált kérelmek aránya:

  • ausztriai lakosoknál: 217-ből 126.
  • magyarországi lakosok esetében: 221-ből 33.

Azt írták, hogy a kérelmeket egyesével megvizsgálják, és csak az hajthat át a határátkelőn, akiről Schattendorf úgy ítéli meg, hogy elfogadható és nyomós oka van a járműhasználatra.

„Jelentős személyes vagy gazdasági érdek kell”

– húzta alá Thomas Hoffmann.

Jelezték, korábban már felhívták arra a figyelmet, hogy a szomszéd faluban élő testvér, a családlátogatás vagy egymás gyerekeire való vigyázás nem számít elégséges indoknak az engedélyhez,

ahogy a szomszéd osztrák településen lévő munkahely sem.

A polgármester válaszából az is kiderült, hogy kik kaptak engedélyt a kényelmes és gyors autós áthajtásra, – amely korábban egyébként akadálytalanul valósulhatott meg. Nyomós érvnek számít például a schattendorfi gondozási központ látogatása. Ha tehát valaki az ottani idősek otthonába vásárol elhelyezést önmagának vagy hozzátartozójának, az megkapja az áthaladási engedélyt, mert az osztrák településnek ez jelentős gazdasági érdek – írták.

Az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda közlése szerint az adatokat nézve

a diszkriminatív döntési folyamatot nehéz vitatni,

ezért újabb jogi lehetőségekkel támadják a gépjárművekre vonatkozó határzárat.

Kapcsolódó:

Koránt sincs vége: Egyre erősebb a népharag, kalapáccsal vandálkodtak az ágfalvai határátkelőnél

Fizetőssé válik a határátkelő: Durván kiakadtak a lakosok ezen a magyar településen

Valódi Hírek