Ebből mi lesz? Rögvest súlyos üzenetet kapott az ismert EU-s kritikusától Orbán a meghátrálása után

Kemény bírálattal szembesült a kormányfő.

Mint írtuk, az Európai Tanács egyhangú döntése alapján Ukrajna 50 milliárd eurós támogatást kap az Európai Unió költségvetéséből.

Orbán Viktor a kérdéssel összefüggésben vétózott decemberben, a csütörtöki uniós csúcstalálkozót is miatta kellett tető alá hozni. A miniszterelnök ezúttal nem gördített akadályt a szomszédos országnak szánt uniós támogatás elé.

Daniel Freund német EP-képviselő az X-en (egykori Twitter – a szerk.) azt írta: Orbán

„dobta a vétóját, nagy siker ez, ami az európai biztonságot illeti”.

A politikus az rtl.hu részletezése szerint arról is írt a közösségi oldalán, hogy a történteknek van tanulsága:

a magyar kormányfő egyetlen nyelven ért, az pedig a nyomás.

Meglátása szerint ideje helyreállítani a demokráciát Magyarországon, a 7. cikkely és a jogállamiság feltételrendszerének folytatódnia kell.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is reagált a megállapodásra. Mint fogalmazott, az Európai Tanács megvalósította a prioritását, Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet, valamint az európai versenyképesség támogatását.

„Jó nap ez Európa számára.”

A megállapodásról mellesleg Charles Michel, az Európai Tanács elnöke számolt be elsőként az X-en, és mint kifejtette: a támogatás állandó, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén az X-en reagált a fejleményekre. Az ukrán elnök köszönetet mondott Charles Michelnek, és mint írta: a döntés bizonyítja az EU erős egységét.

Valódi Hírek