Suttyomban futott be a súlyos döntés: Lemondása óta először visszhangzik az ország Palkovicstól

Meglepő helyen bukkant fel a neve.

Kötelezővé tették egy titkos kormányhatározattal azon iratkezelő rendszerek használatát az állami szerveknél, amelyet Palkovics László volt miniszter üzlettársa fejlesztett ki – tudta meg az Átlátszó. További érdekesség, hogy bár a szoftvert ingyen kapták az intézmények, de a rendszer bevezetésével, illetve fenntartásával járó költségeket a nekik kell előteremteniük. Ráadásul utóbbiak költsége akár a százmillió forintot is elérheti.

Az EKEIDR nevű szoftvert jelenleg is számos intézmény használja, többek között a MÁV és a Nemzeti Vagyonkezelő is, de minden más állami társaságnak – amely még nem ezt a rendszert alkalmazza – legkésőbb 2024 végéig át kell térnie az új rendszerre. A szoftvert kifejlesztő cég, az SDA DMS Zrt. nevű vállalat tulajdonosa Fauszt Zoltán, Palkovics korábbi üzlettársa, akivel másfél évtizeden át együtt dolgoztak az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben.

Az SDA-hoz kötődő vállalatok 2008-tól 14 éven át 32 milliárd 300 millió forintnyi közpénzt nyertek el. Többek között ugyanez a vállalat fejlesztette ki a közoktatási intézmények számára a Kréta-rendszert 2015-ben, akkori áron nettó 728 millió forintért.

Palkovics László a 2022-es kormányalakításig innovációs és technológiai miniszterként, majd a legutóbbi kormányalakítástól 2022 őszének végéig technológiai és ipari miniszterként dolgozott. Megírtuk, hogy a 2022. végi kormányátalakításkor megfosztották őt a közlekedési területtől, amely Lázár Jánoshoz került át; emellett más feladatokat is elvettek tőle. Ekkor lemondott mandátumáról, majd nem sokkal később visszavonult a közélettől.

Valódi Hírek