Durvul a fideszes belharc: Keményen kiosztották Matolcsyék a nekik beszóló Parragh Lászlót

Reagáltak a múlt heti nyilatkozatára.

Mint írtuk, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke januárban élesen kritizálta a Matolcsy György vezette jegybankot.

Parragh arról beszélt: bár a Magyar Nemzeti Bank által megkezdett kamatcsökkentés jó irány, azonban túl lassan halad. Éppen ezért

nagyon sok pénzt veszítenek a magas kamatok miatt a magyar cégek,

és a vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket.

Mint megjegyezte, Magyarországon

a reálkamat 5-6 százalék körüli, és ez az egyik legmagasabb szint a világon.

Parragh monetáris politikával szemben elhangzott vádjaira Kuti Zsolt 7 pontban válaszolt. Az MNB főközgazdásza a reálkamatok, az infláció és gazdasági növekedés területével kapcsolatban fejtette ki álláspontját.

Parragh egyik nyilatkozatában azt jelezte, hogy a jegybanknak veszteségei fedezése érdekében a nemzetközi piacokhoz kell fordulnia, ahol kérdéses, hogy mennyiért tud forráshoz jutni.

Kuti azonban úgy látja, hogy az egyik alapvető közgazdaságtani összefüggés szerint az MNB veszteségét jegybankpénzben (azaz Magyarország esetében forintban) korlátlanul tudja finanszírozni.

A kamara elnöke a novemberi kamatdöntés kapcsán azt állítja: „érthetetlen, hogy ennek ellenére miért nem vágtak legalább 100 bázispontot, ráadásul a piac ezt beárazta”.

A főközgazdász viszont megjegyezte: az MNB 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a legutóbbi három ülésén.

Parragh azt állítja, hogy

a jegybank „ütemet tévesztett, így most folyamatos késésben van”.

Kuti kifejtette, hogy 8 hónap alatt

soha ekkora mértékű csökkentésre nem volt még példa

az elmúlt több mint 20 évben az MNB inflációs célkövetéses rendszerében.

Kuti Parraghgal szemben úgy véli, az MNB által vizsgált 53 országból álló mintában az elmúlt egy év során 6-ról 38-ra nőtt azon országok száma, ahol a reálkamatok pozitív tartományba emelkedtek. Azaz nem lát problémát a magas kamatokban.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a legnagyobb gondot jelenleg a fogyasztás drasztikus csökkenése jelenti: „a pozitív reálkamat káros a gazdaságra nézve, csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését” – mondta.

Kuti viszont azt hangsúlyozta, hogy

az infláció felemésztette a bérek és a megtakarítások értékét.

Parragh nem először osztotta ki a jegybankot. Novemberben például arról beszélt, hogy Matolcsyék tönkretették az elkövetkező tíz évünket.

Az MNB főközgazdásza azonban úgy látja,

„csak az infláció legyőzésével fog nőni a jövedelmek reálértéke,

helyreállni a bizalom, és csak ezek tudják megalapozni a fogyasztás és a beruházások tartós élénkülését, ezek eredményeképp pedig a magyar gazdaság dinamikus növekedését”.

(Kiemelt képünkön Kuti Zsolt és Parragh László)

(mnb.hu nyomán)

Valódi Hírek