Komolyan ekkora gáz van? Kiszivárgott a súlyos hír a kormányból, cáfolni sem tudták

Évtizedek óta nem volt erre példa.

Az elmúlt hetekben egyre több jel mutat arra, hogy a családi pótlék megszüntetését fontolgatja az Orbán-kormány. A feltételezés egy decemberi parlamenti meghallgatás után öltött testet, amikor a pótlék összegének megemelését firtató kérdésre váratlan választ adott az illetékes miniszter, Csák János.

Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak

– így felelt az innovációs és kulturális miniszter a kérdésre, amely arra irányult: mikorra várható a 2008 óta ugyanazon összegben folyósított családi pótlék mértékének megemelése.

Ezt követően gyanút fogott Ungár Péter, az LMP társelnöke, és rákérdezett: tervezi-e a kormány a családi pótlék megszüntetését. Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára érdemben nem reagált a felvetésre, ehelyett semmitmondó választ adott, amelyben lényegében arra utalt, hogy számos más juttatást vehetnek igénybe a családok. Ezzel lényegében arra mutatott rá, hogy a családi pótlék fenntartása felesleges.

A családi pótlék jelenleg az első gyermek születésétől jár, ameddig az érintett középfokú oktatási intézménybe jár, de legfeljebb 20 éves korig. A juttatás összege 2008 óta gyermekenként 12.200 forint, emelt juttatás esetén pedig 25.900 forint. Számos szakmai szervezet kéri a 16 éve változatlan összeg megemelését, de erre egyelőre nem került sor. Sőt, a fenti példa azt mutatja, akár ezt a csekély összeget is megvonhatják a magyar családoktól.

(népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek