Hatalmas bajba került a nagy hatalmú orvos, tetten érték a rendőrök

Évekig sumákolt, végül lefülelték.

A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy orvos és egy betegápoló ellen: előbbi vesztegetési pénzért valótlan okokkal vett fel, valamint tartott bent kórházi osztályon betegként olyan embereket, akiket a betegszállító közvetített felé – olvasható az ügyészség friss közleményében.

Mint írták,

az ügy egyik vádlottja egy Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa,

aki önállóan dönthetett a járó- és fekvőbeteg felvételről. A szakember munkája során ismerte meg a másik vádlottat, aki betegszállítóként dogozott a kórházban.

Utóbbi először 2013 körül kereste fel az orvost azzal, hogy egy idős beteget el akarnak bocsátani a kórház egyik osztályáról, de hozzátartozói nem tudják elhelyezni. Ezzel összefüggésben érdeklődött az orvosnál, hogy pénzért felvenné-e az érintett pácienst az osztályára – részletezték.

A szakember ebbe beleegyezett, a betegszállító pedig 2021. július 1-ig rendszeresen közvetített felé olyan embereket, akik

pénzt fizettek bizonyos nem legális szolgáltatásokért

– például olyanokat, akik nem tudták vagy nem akarták idős hozzátartozójukat elhelyezni a kórházból való elbocsátás után, valamint olyanokat, akiknek valamiért szükségük volt arra, hogy fekvő- vagy járóbetegnek nyilvánítsák őket.

Előbbi esetben az orvos pénzért cserébe az idős pácienseket felvette az osztályára, utóbbi során pedig igazolást adott az érintetteknek, akik így táppénzt igényelhettek.

Emellett olyan esetek is előfordultak, amikor bizonyos személyek hamis igazolásokat kértek azért, hogy

elkerüljenek egy-egy bírósági tárgyalást, letöltendő szabadságvesztés megkezdését.

Az orvos tízezres összegektől kezdve több százezres nagyságrendig zsebelte be a pénz a „szolgáltatásaiért”, az így szerzett vagyonból pedig a betegszállító is részesült.

Az orvost végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat fülelte le egy megbízhatósági vizsgálat során. Ekkor az orvos több százezer forintért vállalta, hogy megfelelő okiratokat állít ki, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy azokkal letöltendő szabadságvesztés megkezdésének elhalasztását kezdeményezzék – áll az ügyészség közleményében.

A vádirat szerint az orvos legalább 5,5 millió forintnyi, a betegszállító pedig körülbelül 1 millió forintnyi vesztegetéssel szerzett pénzhez jutott.

A Pest Vármegyei Főügyészség az ügyben az orvossal szemben 19, a társával szemben 17 rendbeli korrupciós cselekmény miatt emelt vádat. Emellett az őket megkereső és a szolgáltatásokért fizető további 9 személy ellen is vádemelésre került sor a vesztegetés miatt – tájékoztatott az ügyészség.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek