Ráfagy a mosoly az arcodra, ha meglátod, hány fokot mértek szerdán reggel a magyarországi fagyzugban

Eszkimók előnyben.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete döbbenetes adatot tett közzé a Bükki Nemzeti Park területén, Répáshuta közelében található mérőállomásáról.

Az ME Földrajz-Geoinformatika Intézet posztját változtatás nélkül közöljük az alábbiakban.

„Ma a Mohos-töbörben -22,95°C-on állt be

a reggeli T-min (hőmérsékleti minimum – a szerk.). A körülmények adottak voltak az inverziós légrétegződés kiépüléséhez a töbrön (mélyedésen – a szerk.) belül, hosszú idő óta a legkevésbé zavart görbét rögzítettük az elmúlt éjszaka.

Az éjfél körüli időszakos szél általi zavarás nélkül a görbe minimumértéke minden bizonnyal -25°C alatt lett volna. Ráadásul az éjszaka második felében rétegfelhőzet kúszott fölénk, ami tovább redukálta a kisugárzás mértékét.

Hó nélkül ezek a reális értékek a fennsíkon. Hóborítottság mellett a fennsíki töbrökben hasonló körülmények között könnyedén -30°C alá eshet a hőmérséklet. És bár most nincs egybefüggő hótakaró a Bükk-fennsíkon, de hosszú még a tél.

Kitekintő: A fennsíkon hosszú ideje méréseket folytató Robert Kerékgyártó Facebook-oldalán közös bejegyzésben is tapasztalatot cseréltünk. Az általa monitorozott Vörösmeteor-töbörben -19,9°C-on állt be a reggeli T-min.”

A Mohos-töbörnek (mélyedésnek) sajátos a mikroklímája, ott elképesztő hidegek tudnak kialakulni. Mértek már mínusz 52 Celsius-fokot is a mélyedésben a kutatók. A Vörösmeteor-töbörben mért hőmérséklet sem volt sokkal magasabb:

ott mínusz 19,9 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

(ME Földrajz-Geoinformatika Intézet/Facebook)

Valódi Hírek