Hatalmas lavina indult meg: Tömegével mondhatnak fel a dühös dolgozók a neves oktató kirúgása után

Forrnak az indulatok.

Tavaly februárban beszámoltunk arról az ügyről, amelynek során a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójához, Ádám Zoltán oktatóhoz először az egyik hallgatójának édesanyja ment be, hogy engedje a gyerekét vizsgázni annak ellenére is, hogy nem teljesítette a vizsgázáshoz szükséges kritériumokat. Miután Ádám jelezte neki: ez szabálysértés lenne, így nem tehet kivételt, a nő azzal fenyegette meg, hogy a férje az alapítványba átszervezett egyetem kuratóriumának egyik tagja, így

„nem lenne jó, ha neki kéne beavatkoznia az ügybe”.

Ősszel az egyetem „pontot tett az ügy végére„, és kirúgták az oktatót, aki tavasszal nem volt hajlandó kivételezni egy befolyásos családból jövő hallgatójával, majd vizsgálatot kezdeményezett a szabályszegés miatt. Tehát magával az oktatóval számoltak le azért, mert jogkövető magatartást tanúsított.

Kedden egy, az egyetemen végzett anonim felmérés hajmeresztő adatait szerezte meg a hvg.hu. Ebből kiderült, hogy a felmérésben részt vevő dolgozók 88 százaléka az egyetem vezetését okolja a történtekért,

57 százalékuk pedig fontolgatja, hogy otthagyja a Corvinust.

A dolgozók megítélése szerint az ügy súlyosan rombolja az egyetem hírnevét, az is borítékolható, hogy az ott szerzett diplomák elértéktelenednek az eset után.

A felmérés adatainak összegzése megmutatja a problémák súlyosságát:

  • 88 százalék szerint az egyetemen egyetlen hallgató sem élvezhet kivételezett bánásmódot a szülők hatalmi vagy kapcsolati befolyása miatt.
  • 81 százalék aránytalannak és jogtalannak tartja Ádám Zoltán munkaviszonyának megszüntetését.
  • 80 százalék etikátlan eljárásnak ítéli, hogy azt a dolgozót bocsátották el, aki felhívta a figyelmet egy súlyos szabálytalanságra.
  • További 80 százalék szerint igaz, hogy Ádám elbocsátása miatt az egyetemi dolgozók bármilyen jól látják el feladataikat, kevésbé érzik magukat biztonságban.
  • 79 százalék az egyetem hírnevét rosszabbnak ítéli, mint egy évvel ezelőtt.
  • Az etikátlan viselkedés elleni vezetői fellépést 76 százalék ítélte hiteltelennek.
  • 71 százalék az egyetem által nyújtott információkat nagyrészt elégtelennek tartja az ügyben.
  • 70 százalék értett egyet azzal, hogy a dolgozók tartanak attól, hátrány érheti őket, ha felemelik szavukat egyes vezetői döntések ellen.
  • A válaszadók 61 százaléka szerint jobb, ha a dolgozó megtartja magának a véleményét, különben baja származhat belőle.
  • A kitöltők mindössze 43 százaléka nem fontolgatja, hogy elhagyja az egyetemet.

Amint arról beszámoltunk, az egyetemről kirúgott docens éppen azt tapasztalta meg saját oktatói tevékenysége alatt, amellyel kutatóként foglalkozott. Ádám Zoltán ugyanis a az általa „autokratikus populizmusként” definiált magyarországi rendszerről, a hatalom központosításáról, valamint a hatalom feletti korlátok leépítésének folyamatáról publikált.

Valódi Hírek