Váratlan fordulat: Nagy pácban lehet Orbán Ráhel a titokzatos földügyei miatt

Vadai Ágnes írásbeli kérdésére Polt Péter nem először reagált így.

Írásbeli kérdéssel fordult Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa a legfőbb ügyészhez. Pontosan arról kérdezte Polt Pétert:

szerinte Tokaj-Hegyalján nem gond az állami elővásárlási jog törlése?

Ahogy decemberben írtuk, szűk egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a Tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket.

Orbán Ráhel még április 18-án kötött 2 adásvételi szerződést összesen 94 hektárnyi földterületre (ez mintegy 940 ezer nézetméternyi területet jelent) a tokaji borvidéken.

Egy ideig még nyitva állt a lehetőség arra, hogy egy helyi gazda, esetleg az állam él-e elővásárlási jogával, és esetleg lecsapnak Orbán Viktor lányának kiszemelt területeire, amelyre még korábban maga Orbán Ráhel is tett utalást.

Orbán Ráhel később nem reagált a felvetésekre, miszerint valaki megelőzte őt az elővásárlásra jogosultak közül. Mindenesetre a 12 legértékesebb területtel összefüggésben a földhivatal bejegyezte a miniszterelnök lányának tulajdonjogát.

Vadai Ágnes a történtekkel kapcsolatban több kérdést is feltett, többek között ezt:

„Az ön, mint a magyarországi törvényesség legfőbb diszkrecionális védelmezőjeként eljárni köteles, közpénzből működő ügyészségi szervezet egyszemélyi irányítójának érdemi szakmai álláspontja szerint az ügyben megállapítható-e bármilyen jogsértés elkövetése azzal kapcsolatban, hogy az állam nem élt az elővásárlási jogával, sőt az korábban több esetben törölték?”

Polt hétfői válaszában kifejtette, hogy

a kérdést feljelentésként értékelte,

azt elbírálásra a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította.

Valódi Hírek