Ez súlyos: Hajmeresztő dolgok derültek ki Orbán bizalmi embereiről

Ennyit visznek haza Orbán emberei.

A nonprofit K-Monitor közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni, mennyit fizet az Orbán-kormány a tanácsadóinak. A válaszból kiderült, hogy

évi másfél milliárd forintot kapnak Orbán tanácsadói, a kilétük azonban titok maradt.

A K-Monitor bejegyzését változtatás nélkül közöljük.

„Decemberben adatigénylésben az összes minisztériumot megkérdeztük, kiket foglalkoztatnak politikai (fő)tanácsadóként.

Nehezen vitatható, hogy a személyük és pozíciójuk közérdekű adat. A minisztériumok azonban nem így gondolták – sablonválaszaikban csak az összesített számukat és bértömegüket adták ki. Ezt nem tudjuk elfogadni, ezért az Adatvédelmi Hatóságot fogjuk kérni, hogy mondja ki: a nyilvánosságra tartozik a tanácsadók kiléte.

A kormány tanácsadói 2018-ban még 137-en voltak, átlagfizetésük viszont alacsonyabb (630 ezer Ft) volt, ez mára 1 millió Ft fölé nőtt, így a bruttó bértömegük is 250 millióval több, mint 5 éve.

2021-ben viszont a HVG összesítése szerint a mainál kevesebb, 93 tanácsadó dolgozott a Kormánynak, 935 ezres átlagfizetéssel – ehhez képest ma már nemcsak minisztériumból, de tanácsadóból is több van.
A tanácsadók személye nemcsak összeférhetetlen helyzetek felderítése miatt lenne fontos, de az adatnak politikatudományi jelentősége is van.

Általános tendencia ugyanis az Orbán-kormányok regnálása óta, hogy a döntéselőkészítő munka kikerül a minisztériumokból háttérintézményekbe és magáncégekhez (pl. Századvég, Makronóm, tanácsadócégek), így összességében nem biztos, hogy üdvözlendő tendencia, ha az ilyen státuszban foglalkoztatottak száma csökken.

Az viszont semmiképp nem üdvözlendő, ha egyáltalán nem tudhatjuk meg, kik bábáskodnak a döntések körül”

– írták.

Amint azt megírtuk, Az MSZMP-sből KDNP-ssé átalakult Szili Katalin tanácsadói szerződése tavaly áprilisban bukkant elő a semmiből.

Szili 2015-ben lett miniszterelnöki megbízott, még februárban döntött arról, hogy lemond a posztjáról, és a Pécsi Tudományegyetemet működtető alapítványban tevékenykedik tovább.

Nem sokkal később azonban miniszterelnöki főtanácsadóként tért vissza.

Mindezért nem kevesebb, mint 13,7 millió forintot kapott.

(Nyugati Fény)

Valódi Hírek